Gospodarsko-socijalno vijeće od Vlade zahtjeva da se uključi u rješavanje TLM-ovih problema

Na temu problematike poslovanja TLM-a prošlog utorka, 21. listopada, održana je izvanredna sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća Šibensko-kninske županije. Zaključke Vijeća prenosimo u cijelosti:

Ocijenivši aktualne poteškoće TLM-a alarmantnim, a s obzirom na značaj daljnje proizvodnje i rada Tvornice lakih metala d.d. Šibenik za gospodarski i socijalni status županije, Vijeće je donijelo sljedeće zaključke:

1. Utvrđuje se da je gospodarsko-socijalno stanje u proizvodnim društvima TLM-a, prije svega u TPP-u (prešaonica) i TVP-u (valjaonica) u izuzetno je teškoj situaciji, što za posljedicu ima nemogućnost daljnje proizvodnje, odnosno otpuštanje radnika, gubitak tržišta, te dovođenje u pitanje daljnje proizvodnje aluminija u Šibeniku.

2. Slijedom saznanja da obveze po Kupoprodajnom ugovoru nisu adekvatno i u cijelosti izvršene, smatrajući da je to ishodište aktualnog stanja, tražimo od Ministarstva rada i mirovinskog sustava da uključi sve relevantne čimbenike RH-e u razrješenje ove situacije s naglaskom na preispitivanje izvršenja preuzetih obveza.

3. Zahtjeva se od Vlade Republike Hrvatske da poduzme sve neophodne radnje odnosno aktivnosti za rješavanje aktualne problematike poslovanja Tvornice lakih metala d.d. Šibenik u okviru svojih mogućnosti i nadležnosti, uzimajući u obzir značaj TLM – a za ukupno gospodarstvo Šibensko-kninske županije, a pogotovo grada Šibenika kao njenog sjedišta, veličinu prihoda te tvrtke, proizvodnju poglavito orijentiranu na izvoz, kao i broj zaposlenih u istoj.

Zaključci sa sjednice Vijeća, kao i Zahtjev za posredovanje sastanka bit će dostavljeni Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

Kažimo kako su članovi županijskog GSV-a: Šibensko-kninska županija i socijalni partneri – predstavnici poslodavaca (Hrvatska udruga poslodavaca) i predstavnici sindikata (Matica Hrvatskih sindikata, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Hrvatska udruga radničkih sindikata i Nezavisni hrvatski sindikati).

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.