Gospodine Paviću, vi za nas nemate kredibilitet

Šibenski tjednik i Šibenski portal nastoje objektivno informirati Šibenčane o svemu što se događa u gradu i mjesecima prije izborne kampanje. Naše stranice su otvorene svim stranama, bilo za prenošenje vijesti ili, pak, oglašavanje pod istim uvjetima. Kod nas se uvijek može čuti druga strana priče kako bi Šibenčani doznali cijelu priču. Naše je da pitamo, damo priliku za odgovor, no nažalost, zadnjih nekoliko mjeseci lokalna vlast i njeni dužnosnici nas sve više ignoriraju. Dapače, pokušali su nas i financijski uništiti zabranom bilo kakvog oglašavanja gradskih tvrtki u Šibenskom tjedniku. Dokaz da radimo profesionalno je i veliki porast čitanosti našeg portala od 50%, što nas je dovelo u poziciju da se borimo za mjesto najutjecajnijeg medija u Šibeniku.

I kad sve dobro radite, onda nije čudo da vam krenu lomiti noge, kao što to rade grubi braniči najboljim nogometašima svijeta. Mi ćemo i dalje igrati po istim pravilima – jer nam je cilj informirati Šibenčane – a jedino oni mogu reći radimo li dobro ili ne.

Novinari Šibenskog tjednika i Šibenskog portala, unatoč nezadovoljstvu radom predsjednika šibenskog ogranka HND-a Hrvoslava Pavića, nisu željeli istupati i upućivati na neprofesionalnost kolege. No, nakon Pavićevog nekorektnog i krajnje neprofesionalnog postupka, kada je na posljednjoj sjednici šibenskog HND-a na dnevni red stavio točku: ‘Šibenski tjednik……???!! Odluka o koracima ogranka povodom propagandnih tekstova koji se u novinama plasiraju kao novinarski uradci’, dužni smo reagirati.

ZAŠTO NAS NISTE PITALI?

Dužni smo javnosti kazati svoju stranu priče, budući da nam čovjek koji se naziva novinarom i predstavlja ‘struku’ za to nije dao nikakvu šansu.

U svom se djelovanju novinari vode etikom novinarskog poziva. Oni čuvaju ugled, dostojanstvo i integritet svoje profesije. Novinari su, ili bi makar trebali biti, korektiv svake vlasti, i upućivati na sve moguće nelogičnosti i počinjene nepravde. HND u tome im treba biti support, jer su temeljne uloge te organizacije, između ostalog, promicanje Ustavom zajamčenih prava javnosti da bude izviještena o svim zbivanjima u društvu, te zaštita novinara.

Budući da šibenski ogranak HND-a za novinare Šibenskog tjednika i Šibenskog portala dosad nije napravio ništa, osim što nas je nepravedno i bez ikakvih materijalnih dokaza prozvao za ‘sustavno plasiranje propagandnih tekstova koji se javnosti podmeću pod novinarstvo’, gospodine Paviću, niti vi niti ogranak koji zastupate za nas više nemate nikakav kredibilitet. Kada ubuduće budete predstavljali novinare, nas izuzmite jer vas mi – ne podržavamo.

Sjećate li se, gospodine Paviću otkaza koje su vašim kolegama u Šibeniku nedavno dijelile velike medijske kuće, kao što je i vaša? Jeste li tada vi ili tijelo koje predstavljate na bilo koji način priskočili u pomoć kolegama, pružili im konkretnu podršku? Niste. Isto kao što niste baš ništa poduzeli kad su vam se za pomoć obratili novinari Šibenskog tjednika i Šibenskog portala. Tada nas niste zaštitili od pritiska koji je na nas pokušao izvršiti šibenski SDP

U travnju ove godine, samo da podsjetimo, novinari naših dviju redakcija javili su vam se tražeći zaštitu od HND-a jer je potpredsjednica šibenskog SDP-a Anita Jakšić svim županijskim tvrtkama uputila upit o poslovima koje imaju sa Šibenskim tjednikom. Jakšić nije zanimalo poslovanje ostalih medija sa županijskim tvrtkama, niti informacija koliko novca Grad Šibenik i gradske tvrtke izdvajaju za medijske kuće. Zanimao ju je samo tjednik čijim je novinarima na ovaj način željela otupiti pera. Razlog ovakvog svog poteza Jakšić, doduše, nije službeno objasnila, pa se redakcija obratila HND-u, odnosno predsjedniku šibenskog ogranka Paviću. A, Pavić nas je u cijelosti izignorirao. Ipak, za razliku od današnjeg slučaja kada ga nije zanimalo što imaju reći kolege novinari na njegovu neprimjerenu prozivku i iznesene laži, Pavić je imao senzibiliteta prema SDP-u, te je nazvao predsjednika Franka Vidovića kako bi ga upitao zašto je njegova stranka poslala upit koji se odnosi samo na jedan medij.

Vidović mu je odgovorio, makar je Pavić tako prenio novinarima redakcije Šibenskog tjednika, kako je upit poslao jer se ne slaže s načinom pisanja našeg medija. Ali niti nakon takve otvorene Vidovićeve izjave, Pavić u svemu tome nije vidio ništa sporno. Pritiska nema, kazao nam je, možda se, uvjeravao nas je, Vidović brine za naše poslovanje. Sic!

ISTINA ILI INTERES?

A, možda ste se vi, gospodine Paviću, brinuli da ne ostanete novinar bez redakcije ako progovorite istinu?

Jer, za razliku od svega onoga što ste nama, koristeći se pretpostavkama, a ne argumentima, stavili na teret, mi vama argumentirano možemo kazati kako ste u sukobu interesa od onog trenutka kada ste kao predstavnik novinara i novinar prihvatili useliti u gradski prostor bez ikakve naknade. Da ste izbjegli situaciju u kojoj vam je najmoprimac koji vas oslobađa plaćanja najma lokalna samouprava čiji rad trebate pratiti i po potrebi kritizirati, možda biste jasnije vidjeli i svoju ulogu predsjednika ogranka HND-a. Dok god ste obnevidjeli, naše redakcije ne mogu podržati licemjerstvo kojim se služite, prozivajući nas za jednoumlje za kojim ste sami kadri posegnuti, ne možemo podržati čovjeka koji o moralu u medijima priča dok se i sam nalazi u sukobu interesa i ne možemo podržati zlu namjeru potenciranu iz političkih centara s kojom ste istupili prema nama.

Na koncu, gospodine Paviću, nije li pomalo blesavo pričati o transparentnosti s medijskom kućom koja je jedina u povijesti Hrvatske objavila poslovne i financijske odnose sa klijentima? Ako vas je toliko zanimalo koliko u našim financijama participira koja politička stranka u sklopu izbornog oglašavanja, bio je red da pitate. Kod nas nema tajni, mi bismo vam kazali, kao što to činimo sada, da Šibenski tjednik, za razliku od nekih drugih šibenskih medija, nije objavio niti jedan jedini sponzorirani ili plaćeni članak. A vi ćete, gospodine Paviću, za objede koje ste iznijeli i potencirali bez ikakvog valjanog razloga i argumenta, odgovarati svojom čašću. Naša je čista i mi spavamo mirno.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.