Gotove table koje će putnike obavještavati da ulaze u Šibenik, grad Dražena Petrovića

Jučer se navršilo točno 29 godina od kada je davne 1987. godine u Zagrebu otvorena Univerzijada. Plamen studentskih igara upalio je tada već najbolji košarkaš u Europi Dražen Petrović. Njegova majka Biserka Petrović za Šibenski portal rado se prisjetila tog događaja.

– Draženu je pripala ta čast ne samo zato što je bio vrhunski sportaš, već i zato što je bio odličan student prava. On je bio pravi primjer da sport i škola mogu skupa. Trenirao je sedam sati dnevno, ali uvijek je nalazio vremena za učenje. Dražen bi trebao biti putokaz mladim sportašima da se može i jedno i drugo. Na žalost, danas se sve vrti oko novca i žalosti me kad vidim da roditelji trče za novcem. Draženu je novac bio sporedan, znao je da će se naporan rad kad – tad isplatiti – kaže Biserka Petrović, dodajući kako je Dražen bio vrlo uzbuđen što će upaliti plamen.

drazen7

– Bio je uzbuđen kao da igra neku važnu utakmicu, finale Svjetskog prvenstva, toliko mu je to značilo. Sjećam se da mi je, kada sam nekoliko dana nakon otvaranja Univerzijade prala dres u kojem je zapalio plamen, Dražen kazao; ‘Zašto ga pereš, kada ga više nikad neću odjenuti. To se događa samo jednom u životu’ – prisjeća se gospođa Biserka tih davnih dana.

Spomenuti dres danas se nalazi u Draženovom muzeju u Zagrebu, a ispred kojeg je sinoć, povodom obilježavanja paljenja plamena u Maksimiru, otkrivena svjetlosna instalacija ‘Svjetlo hrvatskog sporta’, kao poveznica Univerzijade i Europskih sveučilišnih igara, koje uskoro počinju u Zagrebu i Rijeci.

drazen univerzijada

– Dio te instalacije je i originalno postolje, odnosno plamenik koji je Dražen upalio te 1987. godine. Njega nam je prije pet godina daravao jedan naš čovjek koji živi u Njemačkoj. U međuvremnu smo ga obnovili, jer vrijeme čini svoje, i presretni smo što se sada nalazi ispred Muzeja – kaže Biserka Petrović, koja nam je otkrila još jednu ‘ekskluzivu’.

drazen svjetlo

Naime, gotove su table dobrodošlice, koje će putnike obavještavati da ulaze u Šibenik, grad Dražena Petrovića.

– Table su izrađene i poslane u Šibenik, u Grad i Turističku zajednicu i vjerujem da će u skoro vrijeme biti postavljene na ulazu u Šibenik, u Draženov Šibenik. Jer tu je počela njegova priča i to treba obznaniti svima – zaključila je Biserka Petrović.

(foto: naslovna – ilustracija/arhiva Šibenskog portala/facebook)   

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.