Grad na nogama jer Županija zatvara kamenolom u Dubravi: Opstruirate nas!

– Županija je bog, a njezina tijela bogovi koji ne uvažavaju osnovno pravo svake jedinice lokalne samouprave, a to je da upravlja svojim prostorom – kazao je danas šibenski gradonačelnik Ante Županović isprovociran jer u III. Izmjenama i dopunama Prostornog plana Šibensko-kninske županije nije uvršten zahtjev Grada da se kamenolom ‘Kršine’ u Dubravi prenamjeni u eksploatacijsko polje za arhitektonski kamen.

ZAOŠTRIT ĆEMO ODNOSE!

Kamenolom ‘Kršine’, kažimo, u svim dosadašnjim planski dokumentima vodi se kao eksploatacijsko polje, no županijski planeri predlažu ukidanje takvog statusa što bi na sutrašnjoj sjednici trebala usvojiti Županijska skupština. Šibenski gradonačelnik i šibenski parlament, s druge strane, drže kako bi ‘Kršine’ svoj status trebale zadržati budući da zapošljavaju 30 radnika, nalaze se u neposrednoj blizini industrijske zone Podi gdje je tvrtka Batolit pokrenula projekt izgradnje tvornice za preradu kamena što bi značilo otvaranje 40 novih radnih mjesta.

– Ne radi se o klasičnom kamenolomu, već o eksploatacijski arhitektonskog kamena. Nema govora o dizanju prašine i zagađivanju jer to nije takva tehnologija, a osim toga, kamenolom se ne nalazi u centru grada. Županija opstruira Grad i taj način ponašanja je nedopustiv. Normalno da će doći do zaoštravanja odnosa, ja to kažem, dok god se Grad Šibenik dovodi u ovakvu situaciju i Županija se prema njemu ne odnosi jednako kao prema drugim lokalnim jedinicama – vidno će uzrujano šibenski gradonačelnik.

‘GRADSKI RESURSI NJIHOVO SU LEGLO’

Osvrnuo se i na odnos županijske Lučke uprave prema pomorskom dobru koje se nalazi na području grada Šibenika.

– Glupost je da Grad ne upravlja svojim pomorskim dobrom…Pogledajte što je županijska Lučka uprava napravila s vezovima na rivi, pogledajte vezove na Jadriji…U Upravnom vijeću LU ispred Grada nema nikoga. Ponašaju se kao da su resursi grada Šibenika njihovo leglo, županijski čelnici još uvijek ne uvažavaju mene, moju stručnu službu, Gradsko vijeće…- zaključuje Županović.

Pročelnik gradskog Upravnog odjela za prostorno planiranje Krešimir Petković poručio je kako bi Skupština sutra trebala donijeti ciljane izmjene Prostornog plana i prihvatiti primjedbe koje im je Grad poslao, a koje se bitne za razvoj Šibenika.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.