Grad Šibenik ispitat će drastično poskupljenje odvoza fekalija iz septičkih jama

Umjesto uvođenja reda u pražnjenje septičkih jama na šibenskom području gdje nema odvodnje, proteklih su dana eskalirale međusobne optužbe koncesionara koji obavljaju tu djelatnost, korisnika, Vodovoda, koji je donio odluku o naknadi za zbrinjavanje fekalija te Grada Šibenika koji izdaje koncesije. Naime, kako su nam javili čitatelji iz Žaborića, otkako je prije dva tjedna odluka donesena, cijena pražnjenja septičke jame s 300 je ‘skočila’ na 600 kuna. Kažu i kako su im koncesionari rekli da je za sve kriv Vodovod koji je podigao cijene njima, pa su oni bili prisiljeni poskupjeti svoju uslugu.

‘Stavkom 2. članka 2. Ugovora između Grada Šibenika i koncesionara za obavljanje djelatnosti crpljenja, odvoza i zbrinjavanja fekalija iz septičkih, sabirnih i crnih jama određeno je da Vodovod i odvodnja  Šibenik određuje mjesto za zbrinjavanje fekalija iz septičkih sabirnih i crnih jama na području grada Šibenika koje dovoze koncesionari, te utvrđuje naknadu za korištenje.’, odgovorili su iz Vodovoda na naš upit.

Naveli su i da su odredili cijenu od 6,63 kune po kubiku, odnosno za cisternu od 8 kubika cijena je 53 kune, a za onu od 12 kubika 79,50 kuna, sve bez PDV-a te da ne znaju kolike su cijene formirali koncesionari jer oni to prijavljuju Gradu Šibeniku.

– Korisnici s područja Žaborića, Grebaštice i drugih žalili su se i nama tako da provjeravamo što se događa na terenu. Ovako na prvu, mogu samo reći da cijena za Žaborić nije smjela poskupjeti više od 100 kuna, ali vidjet ćemo što se dogodilo. Cilj je bio uvesti red, ali ne da naši građani bude žrtve – kazao je Miro Lucić, pročelnik za komunalne djelatnosti Grada Šibenika.

Jedan od koncesionara, Goran Gojanović kaže da oni s cijenama nisu pretjerali nego su bili ih prisiljeni korigirati s obzirom da su im uvedeni novi troškovi.

–  Stvari su vrlo jednostavne, kad zbrojimo cijenu naše usluge i nove namete kao što je naknada Vodovodu, cijena prijevoza po kilometru, PDV, dobijete uvećanu cijenu prosječno za 100 do 120 kuna, pa je tako iz Žaborića cijena sada oko 550 kuna. To što neki kažu da su plaćali 300 kuna znači da je bilo bez računa, kaže Gojanović.

Ono o čemu se previše ne govori jest rad ‘na crno’. Neki korisnici priznaju da su vrlo često plaćali pražnjenje jama i odvoz fekalija bez računa pa je očito cijena bila povoljnija. Nakon odluke Vodovoda i Grada Šibenika, koncesionari kad dovezu cisternu na pražnjenje moraju predočiti odakle i od koga su dovezli fekalije, čime je rad na crno praktično onemogućen.

Puno veći problem je to što Žaborić, Grebaštica i još neki dijelovi Šibenika nema odvodnju, a u skoro vrijeme, kako stvari stoje, neće je ni dobiti.

– U 21. stoljeću to je apsolutno neprihvatljivo jer morate znati da nemaju svi septičku ili crnu jamu pa neka se naši gradski oci upitaju gdje idu sve otpadne vode. Nije teško zaključiti – požalila se naša čitateljica koja je željela ostati anonimna.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.