Grad Šibenik nema novca za zakonom propisane pedagoške standarde

Hrvatski zakoni nalažu, a vode se prema standardima EU, da na svakih 500 djece predškolske dobi mora postojati nova javna ustanova organizirana da djeci i zaposlenicima omogući nesmetan rad. Razlog je nemogućnost ostvarivanja kvalitetnog rada i odgoja. Unatoč tome, Grad Šibenik ima jednu ustanovu koja skrbi o 1087 predškolaca, a kako stvari stoje, nemaju niti novca niti uvjeta da zadovolje zakonske odredbe i ustanovu podijele na dvije zasebne.

NEMA NOVCA

– Da, grad to zaista želi i mora, ali za to trenutno nema financijskih sredstava – rekla je Živana Podrug pročelnica Odjela za društvene djelatnosti u gradu.

Iz jedine šibenske javne ustanove Gradskih vrtića kažu kako ‘ništa ne griješe ostati u poziciji u kojoj se nalaze i sad’.

– Moramo se uskladiti s državnim standardima. Moram reći i da Grad to zaista želi – ispričala je Mladenka Jerkov, ravnateljica Gradskih vrtića Šibenik.

Istina je da će vrtići, što se ulaganja novca tiče, zadnji na red doći i u većim gradovima od Šibenika gdje ima više djece, a radi se, primjerice, o Splitu, Rijeci ili Zadru.

NOVI PROSTOR ZA RAD

– Sve to traži nova zapošljavanja, novi prostor za rad.

Odgojitelja imamo dovoljno, njih je 105, ali zapošljavati bi morali kadrove kao što su tajnice, medicinske sestre, pedagozi, logopedi defektolozi, dakle cijeli niz novih ljudi na potrebnim zanimanjima – naglašava ravnateljica Gradskih vrtića.

Kako sve zajedno funkcionira s obzirom da šibenske vrtiće pohađa dvostruko više djece od dopuštenog broja kojeg može pokrivati jedna uprava, najbolje znaju roditelji. Oni svakodnevno stječu dojmove radi li se s njihovom djecom na visokoj razini, imaju li u svakom potrebnom trenutku uslugu koju žele i koja im po zakonu pripada.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.