Građanima će biti podjeljeno 400 ulaznica za otvorenje Srednjovjekovnog sajma

Jubilarni 10. srednjovjekovni sajam u Šibeniku donosi neke novine, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare koju je organiziralo Povjerenstvo za Sajam u srednjovjekovnom Šibeniku.  Sajam će se održavati od petka, 5. rujna do nedjelje 7. rujna. Prema riječima zamjenika gradonačelnika Nikice Penđera, najveća je novina što će se otvorenje ovogodišnjeg sajma održati na tvrđavi sv. Mihovila umjesto na Poljani kao prethodnih godina.

– Osim toga, ove godine imamo novi plakat, djelo dizajnera iz tvrtke Kocka d.o.o. i općenito smo htjeli malo osvježiti sajam. Novost je i uvođenje službenog poklona za sve goste sajma, a to je tradicionalna šibenska kapica – kazao je Penđer.

Dino Karađole, direktor Turističke zajednice grada Šibenika, rekao je da se ovaj sajam po svojoj tradiciji i značaju može staviti u rang festivala te da je važan faktor za produljenje turističke sezone. Budući da meteorolozi za vikend najavljuju loše vrijeme, Karađole je rekao kako se nada da kiše ipak neće biti, jer ona u pitanje dovodi održavanje sajma budući da je prevelik da bi mu se pronašla alternativna lokacija u zatvorenom prostoru. U slučaju velike kiše u petak, jedino će ceremonija otvorenja biti preseljena za subotu.

– Ne možemo ga pomaknuti niti u neki drugi termin, jer naši izlagači imaju obveze zbog kojih ne mogu ponovno doći – kaže Karađole.

sajam-press4

Srednjovjekovni sajam u Šibeniku okupit će ukupno tristotinjak izlagača i izvođača koji ove godine dolaze iz Makedonije, Italije, Njemačke i Slovenije. Joško Babačić iz udruge ‘Gradska straža’ detaljnije je progovorio o izvođačima koji će nastupiti na srednjovjekovnom sajmu.

– Dolazi nam veliki broj gostiju iz zemlje i inozemstva, a kao najatraktivnije izdvojio bi goste iz Makedonije, Makedonsku falangu koji će nastupiti s glazbeno-scenskom točkom starogrčkog tanca, dok će muški dio ekipe upriličiti antičku borbu. Osim toga, imat ćemo i standardne viteške borbe kroz subotu popodne – pojasnio je Babačić.

sajam-press2

Predsjednik Udruženja obrtnika Joso Smolić kazao je kako će i ove godine ugostitelji sajmu dati svoj obol. Istaknuo je kako je Šibenik među prvima krenuo u organizaciju jednog ovakvog sajma, nakon čega su sa sličnom idejom krenuli i ostali hrvatski gradovi, ali da ne smatra kako su bolji od Šibenika.

– Izvorno je ipak izvorno. Ovaj je sajam obrtničko-kulturni. Krpamo se, ali uspijevamo i svake godine prezentiramo neku novinu. Ne sumnjam da će se i ove godine građani i turisti odazvati u velikom broju. Nažalost, najmanje turista dođe obići sajam, ali ove ih godine ima i u rujnu, pa se nadam da će ih biti više – izjavio je Smolić.

Ante Glavurdić detaljnije je objasnio kako će se odvijati planirani program sajma na kojem će, između ostalih, nastupiti i ‘Kolo’ sa Šibenskom molitvom, plesna skupina Sjene, žongleri , glazbenici i klaunovi iz zagrebačke Artistike, Mak teatar i mnogi drugi. Samo otvorenje održat će se u petak na tvrđavi sv. Mihovila s početkom u 20.30 sati, a ulaz će biti besplatan za sve, ali uz ulaznice, radi sigurnosti posjetitelja.

– Ulaznice ćemo u narednih nekoliko dana građanima i turistima dijeliti na trgu ispred kazališta. Podijelit ćemo oko 400 karata, a kada se tom broju pribroje i sudionici sajma koji će dobiti pakete ulaznica, kapaciteti tvrđave biti će u potpunosti popunjeni.– kaže Glavurdić.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.