GROBLJE SV. MARE: Ekshumirani ostaci 31 osobe stradale u ‘Oluji’

Posmrtni ostaci 31 osobe smrtno stradale 1995. godine u vojno-redarstvenoj operaciji ‘Oluja’ ekshumirani su na groblju Sv. Mare prema nalogu Županijskog suda u Šibeniku, a po prijedlogu državnog odvjetništva Šibenik i u organizaciji Ministarstva branitelja, Uprave za zatočene i nestale.

Ekshumacija je, doznaje se iz dopisa Ministarstva branitelja, trajala tri dana, a završila je danas, 30. studenog.

Prema riječima glasnogovornika Županijskog suda u Šibeniku Branka Ivića, nalog za ekshumaciju izdan je na temelju čl. 319. St. 3. i 1. Zakona o kaznenom postupku u kojem stoji kako će se ‘pregled i obdukcija tijela poduzeti uvijek kada postoji sumnja ili je očito da je smrt prouzročena kaznenim djelom ili je u svezi s počinjenjem kaznenog djela’.

Tim stavkom kaznenog zakona predviđena je i ekshumacija tijela pokojnika radi njegovog pregleda i obdukcije.

Inače, grobnica na šibenskom groblju Sv. Mare nastala je humanom asanacijom područja Šibensko-kninske županije nakon vojno-redarstvene operacije ‘Oluja’, kada su svi pronađeni neidentificirani posmrtni ostaci pokopani sukladno Ženevskim konvencijama.

Ekshumacija posmrtnih ostataka u Šibeniku, koja je provedena u nazočnosti stručnih promatrača iz Republike Srbije, nastavak je kontinuiranih ekshumacija poznatih i registriranih grobišta nastalih humanom asanacijom terena nakon vojno-redarstvenih akcija ‘Bljesak’ i ‘Oluja’, s konačnim ciljem identifikacije i dostojne sahrane smrtno stradalih osoba.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.