GROZD: Djeca su nam prisilno podvrgnuta homoseksualnoj propagandi!

Program zdravstvenog odgoja koji je Ministarstvo znanosti i obrazovanja uvelo početkom ove školske godine u osnovne škole, izazvao je polemike u javnosti, u onom dijelu koji govori o spolnosti. Svoj glas protiv njegove primjene prvi su podigli članovi Udruge ‘Glas roditelja za djecu’ – GROZD, koji tvrde da je program donesen bez suglasnosti roditelja te je zbog te činjenice i protuustavan.

– Ovako sročenim programom zdravstvenog odgoja, djeca u osnovnim školama prisilno su podvrgnuta homoseksualnoj propagandi. Jer, među ostalim, u tom programu se navodi, citiram, kako je krajnje vrijeme da homoseksualnost uđe u škole. Na žalost, ovakvim zdravstvenim odgojem djeci je u ranoj životnoj dobi nametnuta teza i učenje da je homoseksualno ponašanje jednako prirodno i jednako vrijedno kao i heteroseksualno – kaže Ladislav Iličić, predsjednik Udruge GROZD.

MUŠKARAC S VAGINOM

Za većinu roditelja, napominje Iličić, neprihvatljivo je da, primjerice, njihova kći u adolescenciji, dakle u dobi najvažnijoj za izgradnju spolnog identiteta, u školi vježba rečenice poput: ‘Zašto ja ne bih rekla da sam muškarac s vaginom’. Naime, dodat će predsjednik GROZD-a, prema uvedenom programu svako dijete može, bez obzira na svoj spol odabrati svoj rod – muški, ženski, homoseksualni, biseksualni, transseksusalni.

– S tom i takvom rodnom ideologijom djetetu se već od četvrtoga razreda osnovne škole ispire mozak. Neprihvatljivo je da djeca u školi pohađaju program koji ignorira sve općeljudske vrijednosti, koji sva spolna ponašanja smatra jednako prihvatljivima. Na ovaj način djeci se nameće jedan program i jedna ideologija, svjetonazor koji je suprotan vrijednosnom sustavu većine roditeljima. Ujedno, roditeljima se uskraćuje ustavno pravo da odaberu program za svoju djecu i da samostalno odlučuju o njihovom odgoju – zaključio je Ladislav Iličić.

U cilju ukidanja dijela uvedenog zdravstvenog odgoja koji se odnosi na spolnost u ovakvom obliku, Udruga GROZ pokrenula je akcije skupljanja potpisa protivljenja njegove primjene među roditeljima, učiteljima i nastavnicima. Čelnici Udruge kontaktirali su s Vijećima roditelja u školama te o pravima roditelja govorili na roditeljskim sastancima. Također podsjećaju da je u vrijeme eksperimentalne provedbe zdravstvenog odgoja u školama, GROZD-ov program izabralo čak 89 posto roditelja.

Provjerili smo kako na ovaj zdravstveni odgoj, s naglaskom na dio o spolnosti, gledaju mjerodavne osobe iz Šibensko-kninske županije.

‘DJECA IMAJU PRAVO NA INFORMACIJU’

Šibensko-kninski dožupan Zoran Smolić napominje kako je riječ o vrlo delikatnoj temi koja temeljem razvojne psihologije zahtjeva daleko suptilniji i stručniji pristup.

– Osobno smatram da s temom spolnosti unutar zdravstvenog odgoja ne bi trebalo nikako opterećivati djecu u nižim razredima osnovne škole. Inače, i dosad je zdravstveni odgoj i spolni odgoj bio obuhvaćen predmetnom nastavom, pa u tom kontekstu to i nije neka novost. Međutim, donesenim programom promoviraju se novi, daleko liberalniji sadržaji, koji dosad nisu bili prisutni. Ponavljam, protiv sam toga da se djeca u tako ranoj fazi opterećuju temama o spolnosti, kojih zapravo u toj dobi nisu ni svjesni – veli dožupan Zoran Smolić.

– Smatram da svako školsko dijete ima pravo na informaciju i na temu spolnosti unutar školske nastave. No, nije samo škola ta koja pruža informacije, na djecu o toj temi utjecaj imaju u prvom redu obitelji, ali i druge ustanove. Što se tiče negativističkog stava GROZD-a prema uvedenom programu, treba reći kako je ta udruga, koliko mi je poznato, sudjelovala u pripremi ovako donesenog zdravstvenog odgoja, pa je tada trebala reagirati i dostaviti svoje primjedbe na vrijeme, a ne sada kada se već krenulo s realizacijom. Nisam siguran da su čelnici GROZD—a objektivni u svojim stavovima i nisam baš uvjeren da su razlozi koje spominju pravi razlozi zbog kojih traže reviziju uvođenja zdravstvenog odgoja – kaže Emil Božikov, predsjednik Udruge ravnatelja osnovnih škola Šibensko-kninske županije.

PRERANO JE ZAMARATI DJECU!

A kakvo je mišljenje roditelja šibenskih osnovaca na ovu temu? Zanimljivo je da su rijetki roditelji koji su bili spremni o ovoj temi javno govoriti. Jedan od njih je Ivan Vranjić, predstavnik roditelja u Školskom odboru OŠ Tin Ujević.

– Teško je ovako na prvu bilo što kazati. Primjena novog zdravstvenog odgoja od ove školske godine nije bila još tema na sjednicama našeg Školskog odbora, pa o njemu i nema službenog stava. Roditelj sam učenika trećeg razreda i poznajući razmišljanja svog djeteta, smatram da je prerano djecu u njegovoj dobi zamarati temama spolnosti unutar zdravstvenog odgoja jer ona jednostavno nisu još u stanju to ni razumjeti. Dakle, nisam apriori protiv ovakvog uvedenog zdravstvenog odgoja, pa ni onog dijela koji govori o spolnosti, ali ipak smatram da je primjerenije da taj odgoj bude zastupljen u višim razredima, recimo od šestog razreda – kazao je Ivan Vranjić.

 Ministar Jovanović: Program je obvezan za sve!

Ministar Željko Jovanović tvrdi kako je uvedeni program zdravstvenog odgoja znanstveno utemeljen i obvezatan za sve učenike te upozorava da roditelji nemaju pravo svome djetetu uskratiti usvajanje zdravijih životnih navika koje će ono dobiti u školi kroz taj program, pa i u djelu koje se odnosi na spolni odgoj. Izostanci učenika s nastave zdravstvenog odgoja, ističe ministar Jovanović, tretirat će se na isti način, kao i izostanci s nastave ostalih predmeta.

– Žalosna je činjenica što neki ne razumiju dobrobit uvedenog odgoja i na taj način rade u korist štete vlastite djece i cijele Hrvatske. Kao ministar, dat ću sve od sve da spriječim ovakve diskreditacije našeg programa odgoja i obrazovanja za zdravlje – poručio je ministar Jovanović, te podsjetio kako je provedena anketa među 1500 učenika u dobi između 11 i 15 godina pokazala da su u pitanju prevencije zdravlja svi zakazali – roditelji i škola, pa i vjeronauk koje je već godinama u školi.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.