GUBITNICI IZBORA: ŠGF, umirovljenici, Loza, HSP ostali bez parlamentarnog statusa

Nezavisna udruga Loza, koja je imala popriličnu medijsku pažnju uoči lokalnih izbora, nije izborila parlamentarni status u gradu Šibeniku, kao ni u Županijskoj skupštini.  Ivica Ledenko i Tanja Radić Lakoš svoje će političko djelovanje morati nastaviti van predstavničkih tijela lokalne samouprave. U istoj situaciji nalazi se i Šibenski građanski forum kojeg svi nazivaju najvećim gubitnikom lokalnih izbora budući da je njihova kandidacijska lista tek osma po redu nakon obrađenih svih biračkih mjesta.

ŠGF: Nismo bili dovoljno agresivni

-Građani su neke nagradili, a neke kaznili. Možda mi u kampanji nismo bili dovoljno agresivni, bili smo naklonjeni projektima i planovima, a pokazalo se da je potrebna doza agresivnosti kako bi se približilo biračima – komentirao nam je čelnik ŠGF-a Vlado Kužina.

Loza: Biračima su stranke očito najvažnije

Iako kaže kako nije razočarana, zadovoljna svakako nije niti Tanja Radić Lakoš.

– Do zadnjeg trenutka vjerovala sam kako ćemo ući u Županijsku skupštinu, no to se nije dogodilo. Ipak, politika se vodi na duge staze, a ja i Ledenko imamo malo godina pa možemo još dugo djelovati – komentar je jedine kandidatkinje za šibensku gradonačelnicu koja je ostala iza HDZ-ova, SDP-ova, nezavisnog Emila Guberine i HSP-ova kandidata.  No, što je uzrok lošeg rezultata Loze?

Umirovljenici ostali kratkih rukava

-Vjerojatno su na izbore izašli birači koji stalno biraju stranke. Očito su im važna ta tri slova u imenu te oni nisu prepoznali našu poruku. Oni koji su nas prepoznali vjerojatno su jučer ostali kod kuće – mišljenja je Radić Lakoš.

Veliki udarac dobila je i Hrvatska stranka umirovljenika koja neće participirati u budućem sazivu šibenskog parlamenta. Dodatni udarac umirovljenici su zadali SDP-u i HNS-u jer su na izbore izašli samostalno, a ostali su bez petpostotne potpore birača. Do komentara lidera HSU-a Mirka Radaka, nažalost, nismo uspjeli doći budući da mu je telefon od jutra isključen.

Grguričin: Kako je narod odlučio, tako će baštiniti

grguricin radak jakelic

Goran Grguričin posljednje četiri godine vodio je sjednice Gradskog vijeća, a u narednom razdoblju pratit će ih kao običan građanin.

-Narod je izabrao da će nam biti kao i dosada. Birači su pokazali kako mi nije mjesto među izabranima već sa strane jer nisam po njihovim mjerilima. Kako je narod odlučio, tako će i baštiniti – reakcija je Grguričina.

Laburisti: Rezultati nisu iznenađenje

Iako se na zadnjim parlamentarnim izborima pokazalo kako su Laburisti treća opcija u Hrvatskoj, na lokalnim izborima taj se uspjeh nije ponovio. Laburisti su na svim listama u Šibensko-kninskoj županiji na predzadnjem mjestu. Njihov kandidat za šibenskog gradonačelnika Slaven Jakelić drži kako je uzrok u sljedećem:

-Mi smo mlada opcija u Šibensko-kninskoj županiji i rezultat nije u skladu s našim očekivanjima, ali nismo razočarani jer smo krenuli od nule. U utrci za drugi krug našim biračima nećemo sugerirati ništa, ali rezultati u gradu Šibeniku i nisu neko iznenađenje. Mi nismo zadovoljni dosadašnjim radom čelnika grada, što se i pokazalo na ovim izborima – poručio je Jakelić.

Ninić: Iznenađen sam porazom forumaša

Nakon više od 20 godina aktivnog sudjelovanja što u radu Gradskog vijeća, što u Županijskoj skupštini Ivan Ninić ostao je kratkih rukava budući da je njegova lista ostvarila mizernih 0,73 posto biračke potpore.

-Ostvario sam točno onoliko koliko sam uložio. Nisam imao aspiracije za izbore, čak sam prije njih bio spreman podržati Emila Guberinu, no to se nije desilo. Iznenađen sam što ŠGF nije ušao u Gradsko vijeće. Očita je pobjeda HDZ-a u Gradskom vijeću budući da će im se sigurno Čače prikloniti, no dobar rezultat ostvario je SDP. Ipak mislim da će, unatoč najboljem rezultatu ikada, SDP izbore izgubiti – komentirao je doajen šibenske politike Ivan Ninić koji je jučer politici kazao svoje posljednje ‘zbogom’.

Zorica dao ostavku na dužnost čelnika ŽO HSP-a

A ‘zbogom’ je svim funkcijama u stranci zbog lošeg izbornog rezultata rekao i čelnik županijskih pravaša Ivica Zorica.

-Ostali smo za nijansu ispod crte. Nije to utjeha već realnost, a veseli me budući da smo samostalno izašli na izbore – optimističan je HSP-ovac koji će u srijedu predsjedniku stranke Danijelu Srbu ipak priložiti svoju ostavku.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.