Hitni prijem kasnio zbog medicine rada

Nakon gotovo dva mjeseca zakašnjenja, zahuktali su se građevinski radovi na suterenu šibenske poliklinike, inače budućem Hitnom bolničkom prijemu. Porušeno je sve osim vanjskih zidova, tako da će pacijenti u lipnju iduće godine,  za kada je najavljeno otvaranje ovog važnog odjela Opće bolnice Šibenik, dobiti suvremenu i modernu ‘hitnu pomoć’.

SVE KASNILO  

– Izvođač radova trebao je s radovima započeti 1. rujna, ali zbog problema oko preseljenja Medicine rada na četvrti kat zgrade Doma zdravlja sve je kasnilo. Kolegice su imale prigovor na standarde, uređenost i opremljenost ‘novih’ prostora. Srećom, uspjeli smo pronaći zajednički jezik, doktorice su preselile, a izvođač radova je uveden u posao, doduše tek 22. listopada. Iskreno se nadam da će građevinski radovi biti gotovi tijekom ožujka iduće godine, te da će sve zaživjeti do prvog većeg dolaska turista – kazao nam je dr. Željko Burić, ravnatelj Opće bolnice Šibenik.

Novost je i to što će vozila Hitne pomoći pacijente dovoziti direktno iz Ulice Matije Gupca, a odjel će biti opremljen najmodernijom opremom te povezan s radiologijom i laboratorijskom dijagnostikom (na prvom katu). Osim toga, odmah nakon trijažne ordinacije koja određuje stupanj hitnosti pacijenta, slijedi prostor za reanimaciju, potom sala za male operacione zahvate, te gipsaona. Hitni bolnički prijem imat će i jednu izolacijsku sobu za posebno teške pacijente te u prvoj fazi pet boksova sa 24 satnim medicinskim monitoringom i svim aparatima za praćenje vitalnih životnih funkcija. Sve će biti pod video nadzorom.

– Ono što se drastično mijenja je činjenica da će liječnici specijalisti odlaziti do pacijenta i da će hitna urgentna obrada na Hitnom bolničkom prijemu trajati 24 sata, nakon toga pacijent će biti hospitaliziran na nekom od odjela ili će biti pušten kući. Znači, pacijenti neće trebati uputnice i neće više satima lutati po bolnici od jedne do druge specijalističke ambulante da bi konačno dobio dijagnozu bolesti – pojašnjava dr. Burić.

Općina bolnica već dvije godine školuje dvoje specijalizanata Hitne medicine, a baš sada je raspisan natječaj za još dvoje.

NOVO ZAPOŠLJAVANJE

– Jasno, dok se oni ne doškoluju i dok sve kadrovski ne složimo, na odjelu će biti miks sadašnjih dežurnih službi, jer će se logično mijenjati i koncepcija dežurstva takozvanog sadašnjeg hitnog internističkog prijema, kirurške ambulante i niza drugih službi. Biti će i novog zapošljavanja, ali je još uvijek ranog govoriti o detaljima – zaključuje dr. Burić.

Inače, projekt uređenja Hitnog bolničkog prijema koštao je devet milijuna kuna, a financira ga uglavnom Ministarstvo zdravlja. Građevinsko instalacijski radovi koštali su 3,6 milijuna kuna, od toga 2,8 milijuna kuna dalo je ministarstvo, dok je 800.000 izdvojila Opća bolnica iz decentraliziranih sredstava. Opremanje bolnice kompletno financira Ministarstvo zdravlja, a sve košta pet milijuna kuna.

– Obzirom da su istraživanja pokazala da je Hitnom bolničkom prijemu malo pet boksova, bolnica je o svom trošku odlučila  1,2 milijuna kuna opremiti još dodatnih pet soba takozvanih boksova. Tako da ćemo na raspolaganju imati deset kreveta – zaključuje dr. Burić.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.