HNS: Vesna Pusić: Dalmatinska zagora kao francuska Provansa

Predsjednica HNS-a, prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić posjetila je Dalmatinsku zagoru, odnosno zaseok Kalpići, gdje je, zajedno s Jozom Radošem, predsjednikom Kluba zastupnika HNS-a i HNS-ovim kandidatom za Europski parlament na predstojećim izborima, predstavila projekt „razvoja ruralnog turizma u Jadranskom zaleđu“.

Riječ dobrodošlice održao je domaćin, predsjednik Županijske organizacije HNS-a Šibensko-kninske županije i saborski zastupnik Petar Baranović. Potom se sudionicima tribine obratio Jozo Radoš istaknuvši vrijednosti Dalmatinske zagore, njezinih ljudi i starih običaja.

Tribina je okupila više od stotinu zainteresiranih pojedinaca iz šire i dalje okolice, kojima osnovna djelatnost leži ili u stočarstvu ili u poljoprivredi toga kraja.

hns222

Kako je istaknula predsjednica HNS-a, sredstva za ostvarenje projekta u razdoblju od 2014. do 2020. godine povukla bi se iz Kohezijskog fonda  čime bi se direktno privukle investicije iz privatnog sektora. Istovremeno se, rekla je, razgovara s Europskom investicijskom bankom te Europskom bankom za obnovu i razvoj. Osim dalmatinskih županija Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačke velika vrijednost projekta leži i u prekograničnoj suradnji četiri kantona BiH koji povijesno naliježu na RH.
Poseban cilj projekta je bolja koordinacija inicijativa ruralnog turizma u Jadranskom zaleđu te zajedničko predstavljanje istoga. Posljedice takvog pristupa trebale bi se očitovati u povećanju zaposlenosti, vraćanju stanovništva na predmetno područje, povećanju prihoda lokalne zajednice te naposljetku ukupna korist za stanovništvo, županije i sam krajolik čije vrijednosti se stalno zanemaruju, istaknula je Vesna Pusić.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.