Hrvatska slavi Dan neovisnosti

REPUBLIKA Hrvatska danas slavi Dan neovisnosti, državni praznik u sjećanje na 8. listopada 1991., kada je Hrvatski sabor jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza s bivšom Socijalističkom Federativnom Republikom Jugoslavijom (SFRJ), čime je Hrvatska postala nezavisna i samostalna država.

Hrvatska država je tom odlukom prije 23 godine odrekla legitimitet i legalitet svim tijelima bivše jugoslavenske države, te utvrdila kako ne priznaje valjanim ni jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime SFRJ.

Odluka je donesena tri mjeseca nakon Brijunske deklaracije, kojom se Republika Hrvatska obvezala na tromjesečnu odgodu samostalnosti i suverenosti, na zahtjev Europske zajednice, koja je tražila da se jugoslavenska kriza pokuša riješiti mirnim putem.

Pokušaj atentata na predsjednika Tuđmana

Na dan kada je taj moratorij istekao, 7. listopada 1991., zrakoplovi Jugoslavenske narodne armije (JNA) bombardirali su tadašnju rezidenciju hrvatskoga predsjednika dr. Franje Tuđmana, Banske dvore, u kojima je predsjednik Tuđman razgovarao s predsjednicima ondašnje jugoslavenske države i Vlade – predsjednikom Predsjedništva SFRJ Stjepanom Mesićem i predsjednikom Saveznoga izvršnog vijeća Antom Markovićem.

Dva bojna zrakoplova JNA raketirala su Banske dvore u 15,03 sata. Od šest ispaljenih raketa dvije su pogodile zgradu Banskih dvora, a ostale su pogodile zgrade u njihovoj blizini. Dio krova Banskih dvora bio je razrušen, oštećeno je pročelje i gotovo sve prostorije.

Posebno je bilo oštećeno predsjednikovo krilo zgrade, u kojem su bile radne prostorije predsjednika Tuđmana, i dvorana za konferencije.

Tuđman, Mesić i Marković su se od sigurne pogibije spasili samo pukom srećom jer su nekoliko minuta prije napada napustili te prostorije.

U napadu je poginula jedna osoba koja se zatekla ispred obližnjeg restorana, a četiri su lakše ozlijeđene.

Zbog tih okolnosti, te mogućih novih zračnih napada jugovojske na glavni hrvatski grad Zagreb, povijesna sjednica svih triju saborskih vijeća održana je u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici.

Svečana sjednica Hrvatskog sabora

U prigodi obilježavanja Dana neovisnosti, danas u 16 sati održat će se svečana sjednica Hrvatskoga sabora, pod predsjedanjem potpredsjednika Sabora Nenada Stazića. Tijekom polusatnog trajanja intonirat će se himna Republike Hrvatske, odati počast minutom šutnje preminulim hrvatskim braniteljima, a uzvanicima će se obratiti predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko. Svečana sjednica završit će „Odom radosti“ u izvedbi Zbora Hrvatske radiotelevizije.

Državni vrh, braniteljske udruge i druga izaslanstva palit će svijeće i polagati vijence na spomen obilježjima i grobovima poginulih branitelja, žrtava iz Domovinskog rata, istaknutih ličnosti.

Polaganje vijenaca u povodu Dana neovisnosti

Predsjednik Vlade Zoran Milanović sudjelovat će na polaganju vijenaca u prigodi obilježavanja Dana neovisnosti, u 9.00 sati, na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Milanović će položiti vijenac i zapaliti svijeću kod spomenika Glas hrvatske žrtve – Zid boli, kod Grobnice narodnih heroja, na grobu Ivice Račana, kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, a potom i na grobu dr. Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika, te pokraj zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

IZVOR:Media servis/Hina/index.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.