Idućih nekoliko dana nastavlja se ‘bablje ljeto’

Iznadprosječno visoke temperature zraka posljedica su trenutne sinoptičke situacije u Europi gdje nad istokom kontinenta imamo jaku anticiklonu koja svoje polje povišenog tlaka zraka pruža i prema našim krajevima donoseći nam stabilno vrijeme. Istodobno nad Atlantikom je razvijena jaka ciklonalna aktivnost koja tom dijelu Europi donosi oluje s jakim vjetrovima i obilnim oborinama.

-Kako se naši krajevi nalaze na prednjem dijelu tih ciklona sa Sredozemlja nam pristiže topao zrak. Topao zrak po visini nam u noćnim satima uvjetuje i pojavu sumaglice i magle pri tlu, a u prvom dijelu dana i nisku naoblaku-objašnjava Darko Begić iz Šibenik Metea.

Narednih dana očekuje se postupna promjena vremena. Anticiklona će postupno slabiti te time otvoriti put hladnijem i vlažnijem zraku sa Atlantika.

-Slabi južni vjetrovi zadržati će se danas i sutra do poslijepodnevnih sati kada se očekuje okretanje vjetra na buru uz manji pad temperatura zraka, pa će se ona narednih dana kretati od jutarnjih 11 do dnevnih 20°C-otkriva Darko.

Jača promjena vremena nastupa od drugog dijela vikenda kad će vjetar ponovo okrenuti na južne smjerove uz postupno naoblačenje, a u nedjelju je moguća i slaba kiša. Sve je to uvod u jaču promjenu vremena koja nam nastupa s novim tjednom.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.