INOVACIJE U ŠIBENIKU: Haljina od slatkiša, štedljivi kalendar, cigarete s ugrađenim šibicama…

Šibenik je po prvi put domaćin tradicionalne nacionalne izložbe inovacija INOVA koja je danas svečano otvorena u Tehničkoj školi. Na sajmu kojeg organizira Hrvatski savez inovatora predstavilo se oko 320 izlagača iz cijele Hrvatske, ali i van granica Lijepe naše. Iz susjedne BIH svoju je inovaciju prezentirala Slada Kulavija – bijelu haljinu nastalu od omota slatkiša.

 HALJINA ZA ANGIE

– Riječ je o replici haljine glumice Angeline Jolie koja je rađena od reciklažnog papira te smo joj trebali pokloniti prilikom njezinog posjeta BIH. Radila sam je tri mjeseca, a nadam se da s ovom promocijom mogu pokazati što sve čovjek može napraviti od reciklaže – kazala je inovatorica iz Tuzle. Ipak, priznaje kako njezini proizvodi rijetko dolaze do krajnjeg kupca dosada sve što je radila završilo bi u humanitarne svrhe.

Posebno atraktivne inovacije imao je Zagrepčanin Ivica Marin koji je danas predstavio čak četiri inovacije. Među njima je stol za stolni tenis s rupama.

– Smisao je uvježbati servis do automatizma na način da pogodite rupu. Uobličio sam ono što su treneri stolnog tenisa prakticirali tako što bi stavljali određene predmete na stol koje bi tenisač potom morao pogoditi – kazuje nam Marin koji je za svoju inovaciju osvojio nagradu Muzeja ideja i inovacija (MIBA) u Barceloni 2011. godine. Kreativni Zagrepčanin osmislio je i posve drugačiji kalendar od ovih na koje smo navikli.

– Moj kalendar ne ide odozgo prema lijevo, već od dolje lijevo prema gore desno. Zašto? Zato što sve što raste iz zemlje raste prema gore, sve vrijednosti koje prikazujemo u koordinatnom sustavu pokazujemo kako se penju prema desno gore i to zovemo je krivuljom rasta. Mi sada u kalendarima imamo krivulju pada i nesvjesno smo joj podložni pa pred kraj godine padamo u depresiju – uvjeren je Marin. Svom je kalendaru dodao poseban sustav brojeva koji, kaže,  troši 30 posto manje boje i električne energije u displayima.

 DA SAM BAR KINEZ ILI RUS

Međutim, unatoč neupitnoj kreativnosti i on ima isti problem kao kolegica iz Tuzle.

– Izume još nisam komercijalizirao, a čuo sam da od 100 inovacija, četiri ili pet ih dođe na tržište, kod nas u Hrvatskoj je vjerojatno i teže. Da sam Kinez, Rus ili Indijac bolje bi prošao – poručuje.

Stoga je direktorica Centra za poduzetništvo, inovacije i tehnološki razvoj pri HGK Tajana Kesić Šapić naglasila kako podrška inovatorima ne smije biti samo deklarativna već i financijska jer im je to najpotrebnije.

– Jer da bi komercijalizirali inovaciju i plasirali je na strano tržište inovatorima je potrebno više od deklarativne podrške. HGK i Centar za inovacije sustavno potiče inovacije, ne samo deklarativno već konkretno kadrovskom, financijskom podrškom i promocijom – poručila je Kesić Šapić.

Kažimo kako će Sajam inovacija biti otvoren do subote, 10. studenog.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.