Inspekcija dvije pune godine nije privirila u TEF!?

Iako su u travnju 2010. naprasno prekinuli sanaciju opasnog otpada u bivšoj Tvornici elektroda i ferolegura TEF-u, inspektori zaštite okoliša kontaminirano područje nisu obišli nijednom nakon toga. Prema Zakonu o zaštiti okoliša i Zakonu o otpadu, dužni su provjeriti jesu li njihove mjere urodile plodom, što nisu napravili pune dvije godine. Naime, 2010. Centru 112 prijavljeni su neugodni mirisi s područja TEF-a, da bi inspektori hitno zabranili nastavak radova tvrtkama Odlagalištu Sirovina Zadar i TEF-u d.d. Drobljenje i mljevenje opasnog otpada s PAH-ovima u fenolnoj i katranskoj jami s vapnom i aktivnim ugljenom naprasno je zaustavljeno, a jama je privremeno zatrpana. Zaustavljanje radova naredili su usmeno, a potom nisu izdali nikakvo pismeno rješenje s naputkom o daljnjim mjerama. S obzirom da su inspektori dotad kontinuirano obavljali nadzor nad TEF-om, pitanje je zašto nisu posao i završili.

MORALI SU PROVJERITI

– Nakon obustave sanacije inspekcija je bila obavezna provjeriti jesu li njihove mjere ispoštovane. Trebali su obaviti tzv. follow up – smatra Vjeran Piršić, ekolog udruge Eko Kvarner, koji je na opasan otpad u TEF-u više puta upozoravao.

Oko toga da inspektori nisu previše razbijali glavu oko TEF-a, slažu se i gradske vlasti, ali i njihovi kritičari.

Nitko se posljednje godine nije ni oglasio, iako su radove na sanaciji prekinuli preko noći. Sve je ostalo na tome – potvrđuje Krešimir Šakić, direktor TEF-a.

U Ministarstvu zaštite okoliša odgovaraju kako su ‘inspektori dužni provoditi nadzor samo ako se na terenu nešto zbiva, primjerice, dok traje sanacija’.

ZAGLAVILI S OTPADOM

– Osnova za postupanje inspekcije zaštite okoliša u konkretnom slučaju temelji se na odredbama članka 188. Zakona o zaštiti okoliša, prema kojima inspektor nadzire osobito provedbu mjera zaštite okoliša i praćenja stanja okoliša utvrđenih rješenjem o prihvatljivosti zahvata za okoliš. Inspektor prati izradu, provedbu i praćenje učinaka mjera iz sanacijskog programa – stoji u odgovoru Ministarstva zaštite okoliša.

Iako su u Fondu za energetsku učinkovitost odobrili dodatna sredstva za završetak sanacije, Goran Mihelčić, član ŠGF-a i nadzornog odbora TEF-a smatra da je Šibenik predugo ‘zaglavio’ s opasnim otpadom.

– Jedino na što mi godinama upozoravamo jeste da taj otpad mora napokon biti saniran. Uvijek postoji neki izgovor, od uhićenja Vinka Mladinea, istrage USKOK-a do političkih smjena u samom Ministarstvu okoliša i Fondu za energetsku učinkovitost. No, taj otpad bez odgode mora biti uklonjen iz TEF-a – zaključuje Mihelčić.

 

Inspektori su nadzirali situaciju u TEF-u, no posao nisu priveli kraju

Inspektori zaštite okoliša intenzivno su nadzirali sanaciju na TEF-u od 2009. godine. Kontroliran je način postupanja s otpadom – odloženom silikomanganskom i feromanganskom troskom i opasnim otpadom. Mehaničku obradu troske provodila je tvrtka MLM GROUP-ZAGREB d.o.o., a sanaciju onečišćenja opasnim otpadom – PAH ugljikovodicima tvrtka Odlagalište sirovina d.o.o. Zadar.

U siječnju 2009. godine tvrki MLM GROUP-ZAGREB je zabranjeno skupljanje i mehanička obrada industrijskog otpada, odnosno troske na lokaciji TEF-a, bez propisane dozvole za gospodarenje otpadom (protivno članku 41. Zakona o otpadu). Prekršajnom sudu u Šibeniku podnesen je optužni prijedlog zbog prekršaja. Na rješenje je izjavljena žalba koja je u drugostupanjskom postupku odbijena. Na drugostupanjsko rješenje izjavljena je tužba Upravnom sudu.

JEDNO RJEŠENJE

U veljači 2009. godine inspekcija zaštite okoliša je obvezala TEF da kao nositelj zahvata sanaciju onečišćenja s PAH ugljikovodicima provede u skladu s rješenjem MZOPUG o prihvatljivosti zahvata od 1. ožujka 2004. godine.

U lipnju 2009. godine zbog povrede propisa utvrđenih u inspekcijskom nadzoru, inspekcija zaštite okoliša protiv tvrtke MLM GROUP-ZAGREB d.o.o., podnosi četiri optužna prijedloga – zbog nepropisnog skladištenja otpada, te vođenja i dostave propisane dokumentacije temeljem odredbi Zakona o otpadu i Zakona o zaštiti okoliša. Do danas je zaprimljeno samo jedno rješenje Prekršajnog suda.

OBUSTAVA RADOVA

U rujnu 2009. godine tvrtki MLM GROUP-ZAGREB d.o.o. rješenjem je naređena privremena obustava obavljanja djelatnosti skupljanja i oporabe silikomanganske i feromanganske troske, dok ne osigura rad u skladu s izdanom Privremenom dozvolom, odnosno dok ne osigura praćenje prema Programu praćenja stanja okoliša i mjera za smanjenje emisija štetnih tvari u okoliš izrađenom od strane ovlaštene tvrtke.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.