INTERVJU S JERONIMOM ŠARINOM: Iskreno, ni sam ne znam koji su nam dometi u Ligi za prvaka

U intervjuu s trenerom GKK Šibenik Jeronimom Šarinom ‘pretresli’ smo dosadašnji tijek sezone te analizirali mogućnosti ‘građana’ u Ligi za prvaka, a koju su otvorili porazom u Rijeci od Kvarnera.

Jeste li vjerovali da ova momčad može s drugog mjesta ući u Ligu za prvaka?

– Realno gledajući, malo tko se mogao nadati da ćemo biti drugi, da ćemo bez nekih velikih stresova izboriti Ligu za prvaka. Međutim, stvorila se jedna fantastična kemija u ekipi, jedna simbioza s navijačima, koja je iz mojih igrača u pojedinim utakmicama izvlačila objektivno i više od njihovih mogućnosti. Ovaj rezultat nagrada je za njihov naporan rad na treninzima, za angažman na utakmicama.

Start nije bio baš obećavajući. Jeste li se nakon 0-3 pobojali da bi debitantska sezona mogla završiti fijaskom?

– I meni je kao treneru ovo prva prvoligaška sezona i nakon tih 0-3 postavio sam si pitanje jesmo li dovoljno kvalitetni da bude konkurentni s ostalim momčadima. Pokazalo se da jesmo, da u A1 ligi možemo participirati na jedan kvalitetan način. Da nije bilo tog lošeg starta vjerojatno bismo bili i prvi. Posebno me raduje napredak naših mladih igrača, koji su pokazali da klub ima budućnost i zato je bilo važno ostati u A1 ligi, da ti mladići imaju kontinuitet jakih utakmica. Sljedećih godina mogu biti samo bolji što je dokaz da idemo u pravom smjeru.

DOLAZAK PETANIJA BIO JE KLJUČAN

Tko je od mladih igrača najviše napredovao?

– Ne bih nikoga posebno izdvajao. Svi su oni danas bolji igrači nego što su bili prošle sezone, odnosno, na početku prvenstva. Neki su igrali više, neki manje, ali svi su napravili iskorak. Ne treba ih puno ni hvaliti jer se mogu umisliti. Neka nastave trenirati kao što su i do sada i neće biti problema za njih.

gkk jolly6

Je li vas netko od starijih igrača ugodno iznenadio?

– Mi praktički imamo šest seniora, od njih šest pet su i prošle sezone bili s nama, tako da smo znali koje su njihove igračke i ljudske kvalitete. Znao sam što mogu očekivati od njih i oni su to i potvrdili na terenu. Ono što stoji jest da smo dovođenjem Tea Petanija dosta profitirali. Znali smo da je dobar igrač, da će nam njegova energija dobro doći, ali je, priznajem, premašio naša očekivanja, ne samo što se tiče igara, nego i odnosu prema treningu. Navijači su to prepoznali, pa ne čudi što su ga tako lijepo prihvatili.

Možda smo i mi novinari i vi iz kluba već dosadni sa stalnim hvalospjevima navijačima, Funcutima, ali oni su se stvarno pokazali kao vaš šesti igrač. Bez njihove podrške ovakav bi rezultat bilo puno teže ostvariti?

Istina. Neke utakmice smo loše otvorili i općenito loše igrali, a onda bi nas oni svojom podrškom izvadili iz ‘bunara’. Kao igrač dobro znam koliko te huk s tribina može dignuti kad ti loše ide. A oni su nas digli puno puta, bili pravi vjetar u leđa i zato mi je drago što smo im se na kraju odužili plasmanom u Ligu za prvaka. Ponovit ću, naš klub može biti sretan što imamo ovakve navijače i siguran sam da nam mnogi zavide na takvoj podršci s tribina.

Sad ste ih ‘razmazili’ pa mnogi od njih očekuju da se plasirate u ABA ligu. Je li to realno?

– Svi navijači su takvi, da igrate i protiv Barcelone očekivali bi pobjedu, što je normalno. Uostalom, takvi su i igrači, tko kod bio s druge strane, nećeš se unaprijed predati, dat ćeš sve od sebe da dobiješ. Iskreno, u ovom trenutku niti ja nisam na čisto koji je naš realni domet u Ligi za prvaka. Ono što možemo obećati jest da ćemo na svakoj utakmici dati sve od sebe i nadam se da ako rezultat i ne bude u skladu s njihovim očekivanjima, da će biti zadovoljni činjenicom da smo ostavili srce na parketu. Još ću jednom napomenuti da ova ekipa nije slagana za neki instant rezultat. Klupska politika ove uprave je stvaranje momčadi za duže staze, da je ovo dugoročni projekt. Nije ovo traženje alibija, nego samo iznosim činjenice. Dovoljno je usporediti naš budžet i budžet tri ABA ligaša ili jednog Jollyja. Kako budemo dizali ekipu, tako ćemo vjerojatnom dizati i budžet, momčad će biti sve jača i konkurentnija s našim najboljim klubovima.

gkk jolly4

U ABA LIGU ĆEMO KAD-TAD UĆI

To je na pragu onog što ste nedavno kazali, da kada jednom uđete u ABA ligu, želite tamo i trajati?

– Tako je. Mi kao klub imamo izuzetnu sreću što imamo sponzora kao što je Dogus Grupa koja je jedna od najvećih firmi u Europi i koja s nama ima ozbiljne planove. Sve rade dugoročno i planski, baš kao i mi, ulaganjem u mlade igrače. Nije problem potrošiti novce i ući u ABA ligu i ‘plesati sam jedno ljeto’. Trebaju se mnogi uvjeti, uključujući i infrastrukturne, posložiti. Mnogi misle kako je sada idealni trenutak za napasti ABA ligu, s obzirom na igračke i ostale probleme Zadra. Međutim, ako se radi ispravno, a ja sam uvjeren da radimo, ABA liga će kad tad doći, bilo to sljedeće sezone, ili za dvije, tri sezone.

Spomenuli ste kako imate samo šest seniora u momčadi. Bojite li se da bi u nastavku prvenstva umor mogao uzeti svoj danak, tim više što u Ligi za prvaka ne vrijedi pravilo ‘zaštićenog godišta’?

– Ne vjerujem. Bez obzira što nema pravila zaštićenog godišta, mi ćemo i dalje utakmice igrati sa devet, možda i deset igrača. Neki od tih naših igrača mogu participirati kao seniori, tako da se neću ustručavati rotirati, davati minutažu našim mladim igračima. Na meni je kao treneru da tu mladost pretvorim u našu prednost. Ne bojim se tog ritma utakmica ‘srijeda – subota’. Igračima je uvijek utakmica draža od treninga.

jolly derbi3

U Ligi za prvaka čekaju vas nova dva gradska derbija protiv Jollyja. Prvi prvenstveni dvoboj, kao i onaj u Kupu prošli su  u redu, ali su se na zadnjem, van parketa događale neke ružne scene, zbog čega je palo dosta teških riječi. Očekujete li vraćanje tenzija u neke normalne, sportske okvire ili daljnju eskalaciju?

– Iskreno, nakon prve dvije utakmice stvarno sam mislio da je taj animozitet nestao, da je, kako ste kazali, sveden u neke normalne okvire. Na žalost, cirkus koji se dešavao oko treće utakmice ne ide na čast nekim ljudima. I zato se nadam da će sljedeća dva dvoboja proći u redu, u pravoj košarkaškoj atmosferi, pa tko bude bolji neka pobijedi i neka svatko navija za koga želi.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.