Ivan Rude proziva HRT zbog pogodovanja Josipoviću

IVAN RUDE, nezavisni predsjednički kandidat, optužio je HRT da favorizira Ivu Josipovića naspram ostalih predsjedničkih kandidata. Rude poziva Programsko vijeće HRT-a da javno osudi “nedopušteni politički utjecaj na uređivačku politiku HRT-a”.

“Nedopustivim držimo stavljanje javne televizije u funkciju jednog predsjedničkog kandidata čime se novinare, ali i velik broj urednika, dovodi u nezavidnu poziciju prisiljavajući ih birati između egzistencije svojih obitelji i vlastitog profesionalnog digniteta”, navodi se u priopćenju koje je medijima poslao Đuro Lubura, voditelj Rudinog izbornog stožera.

Pozvali ga u emisiju pa otkazali u zadnji čas

U Rudinom priopćenju Josipović nije prozvan imenom i prezimenom, ali sasvim je jasno da se misli na njega kada se govori o “jednom kandidatu za predsjednika RH koji ima izrazito snažan utjecaj na uređivačku politiku HRT-a”. U korist ove teze u priopćenju Rudinog stožera navode se i dvije konkretne informacije.

Rude je, kako stoji u priopćenju, bio pozvan da gostuje u emisiji “Labirint” koja se emitirala u četvrtak 23. listopada. Snimanje je, tvrdi Rude, bilo dogovoreno za utorak 21. listopada u 14 sati.

“Međutim, nedugo prije zakazanog termina, snimanje gospodina Rude je otkazano s obrazloženjem kako bi to bilo preferiranje jednog kandidata u odnosu na druge. Imajući u vidu medijski prostor koji HRT pruža jednom kandidatu, da ovakvo obrazloženje nije žalosno bilo bi doista smiješno”, navodi se u priopćenju Rudinog stožera.

Ignorirali štrajkaše u Imunološkom zavodu

Drugi primjer tiče se press konferencije koju je Rude 22. listopada sazvao kao predstavnik radnika u Nadzornom odboru Imunološkog zavoda. Na toj su pressici, uz Rudu, govorili i član NO Novog sindikata Imunološkog zavoda Srećko Sladoljev, predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević, te predstavnik radnika tvornice DIOKI Zdravko Rumenović.

“Iako je novinarska ekipa HTV-a bila na konferenciji, HTV je jedina nacionalna televizija koja 22. listopada ni riječju nije spomenula Imunološki zavod. Iako je vapaj Ivana Rude, predstavnika radnika u Nadzornom odboru Imunološkog zavoda prešućen, posebno je zanimljivo da je 24. listopada 2014. u Dnevniku HTV-a upravo predsjednički kandidat za kojeg sumnjamo kako ima nedozvoljeni utjecaj na uređivačku politiku HRT-a dao svoju izjavu vezano za probleme u Imunološkom zavodu, unatoč činjenici da je dugo vremena s njima upoznat i nikada ranije nije osjetio potrebu o njima javno govoriti”, priopćio je Rudin stožer.

“HTV ignorira hrvatski narod”

“Posebno je žalosno je da naše privatne nacionalne televizije znatno poštenije i bolje obavljaju ulogu nepristranog javnog servisa od HTV-a, javne televizije koju plaćaju svi građani Republike Hrvatske. Dok HTV u najvećoj mogućoj mjeri ignorira hrvatski narod koji je prvi puta javno pozvao čovjeka kojeg smatraju sposobnim i poštenim voditi državu da se kandidira za Predsjednika Republike, čak je i slovenska nacionalna televizija u svojoj centralnoj informativnoj emisiji objavila gotovo trominutni prilog o radničkoj kandidaturi gospodina Ivana Rude”, poručuju iz Rudinog stožera.

Da se HRT stavio u službu Josipovićeve kampanje ranije je tvrdio i HDZ. Miro Kovač i Sunčana Glavak na press konferenciji sredinom rujna kazali su da je javna televizija cenzurirala izvještaj sa summita NATO-a u Cardiffu iz kojeg su, prema njihovim tvrdnjama, izbačeni kadrovi susreta njihove kandidatkinje s Barackom Obamom, Davidom Cameronom i Angelom Merkel.

HRT-om upravlja Josipovićev prijatelj

Da je Josipović preuzeo političku kontrolu nad HRT-om, špekulira se još otkad je glavni ravnatelj javnog servisa postao Goran Radman. Josipović i Radman ne kriju da su u prijateljskim odnosima; još i prije nego je predao kandidaturu, Radman je slovio kao favorit za novog šefa javnog servisa, prvenstveno zbog navodne podrške iz sjene koju mu je pružao Ivo Josipović.

Priča o Josipovićevom lobiranju za Radmana do novinarskih krugova došla od visokog izvora iz Vlade RH. Prema toj priči, koju je prenijelo više nacionalnih medija, Josipović je potporu SDP-ove saborske većine, potrebne da se Radmana instalira za šefa javnog servisa, osigurao vještim trgovačkim manevrom – premijeru Zoranu Milanoviću zauzvrat je navodno prepustio potpunu kontrolu nad kadroviranjem u tajnim službama.

IZVOR: index.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.