IZABRAN IZVOĐAČ RADOVA: Zadrani će urediti tvrđavu Barone

Zadarska tvrtka Ploter, s ponudom u iznosu od 4,8 milijuna kuna je ponuditelj koji je dostavio najpovoljniju valjanu ponudu za sklapanje ugovora o javnoj nabavi radova na uređenju tvrđave Barone.

Temeljem potpisanog Zapisnika o pregledu i ocjeni ponuda, gradonačelnik Šibenika Željko Burić odabrao je ovu tvrtku za izvođača radova na uređenju tvrđave Barone.

Radovi koji će zadarska tvrtka raditi su građevinsko-obrtnički, elektro-instalacijski i strojarski.

Idejno rješenje uređenja tvrđave Barone uključuje restauraciju, revitalizaciju i održivo korištenje ovog spomenika kulturne baštine na dobrobit svih građana Šibenika te stvaranje atraktivnog izletničkog lokaliteta.

Procijenjena vrijednost projekta iznosi 1,3 milijuna eura, od kojih će EU projekt sufinancirati s milijun eura, što je ujedno i najveći iznos koji se mogao odobriti, dok će preostali dio sredstava osigurati Grad Šibenik- potvrdila je to u veljači ove godine evaluacijska komisija Središnje agencije za financiranje i ugovaranje.

Prema idejnom projektu na tvrđavi Barone će se nalaziti visokotehnološki muzej koji koristi tehnologiju ‘proširene stvarnosti’ za prezentaciju „postava“. Tako posjetitelji putem smart-phonea, tableta (ili u budućnosti AR naočala) mogu promatrati i istraživati sadržaje iz bogate šibenske povijesti. Posebna atrakcija bit će pogled s vidikovca na panoramu Šibenika kakav je bio u 17. stoljeću.

Tvrđava će se obnoviti, bedemi sanirati i nadograditi kako bi se što više približili izvornom obliku te kako bi se spriječilo dalje propadanje. Postojeći objekt će se ukloniti i izgradit će se novi koji će biti podijeljen na gastro – kulturni dio, suvenirnicu, lounge zonu i sanitarni čvor. Objekt će biti ostakljen kako bi zadržao funkciju vidikovca.

Uz sami objekt, iskoristit će se prirodni pad terena i napraviti amfiteatar za manje manifestacije i predavanja kapaciteta do 100 posjetitelja. U zapadnom kutu tvrđave urediti će se i dječje igralište.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.