Izašli komarci, bodu, ali neće još dugo

Brojni Šibenčani već su osjetili dosadne komarce, iako je tek polovica trećeg mjeseca. Međutim, takvo stanje će potrajati svega nekoliko dana, kako nam kaže Damir Vrvilo, direktor tvrtke AS EKO.

-Radi se o generaciji komaraca koja je preživjela zimu. Dakle, skrili su se po konobama, bunkerima i drugim toplijim mjestima, a ovih nekoliko toplijih dana izvuklo ih je vani. Naravno, često bodu jer se nisu hranili cijele zime, te traže mjesto u koje će položiti jajašca. Zatim će uginuti, pa sve do kraja svibnja neće biti komaraca, dok se ne izlegu nove generacije. Da bi smanjili njihov broj, već sada vršimo larvicid po svim stajaćim vodama, kanalima i drugim mjestima pogodnima za izlijeganje komaraca. Radi se o tabletama koje stavljamo u vodu, i koje uništavaju larve. Zaprašivanje iz vozila nećemo  raditi barem još dva mjeseca, budući nam je to zakonski dopiušteno tek kad se temperature po  noći dignu iznad 20 stupnjeva celzijevih- kaže Damir Vrvilo.

Uz uništavanje komaraca, AS EKO se bavi i deratizacijom, pa su upravo ovih dana pobacali mamce za štakore. Međutim, u Zablaću tvrde da su ti mamci potrovali i veliki broj mačaka.

         To  ne može biti istina, budući su mamci napravljeni specijalno za štakore, a mačke i psi ih ne žele jesti. Nadalje, mamci su prilagođeni težini štakora, koji su dosta manji nod mačaka. Dakle, ako bi mačka slučajno i pojela taj mamac, ne bi joj bilo ništa. Zanimljivo kako se ta priča o rovanju mačaka ponavlja iz godine u godinu, a mi s tim zbilja nemamo ništa, već uglavnom neki ljudi koji ne vole životinje iskoriste situaciju i pobacaju uokolo otrov. Ako baš želite znati čime vam je otrovana mačka, možete njeno tijelo odnijeti u Split na toskikološku analizu. Ali, to košta i uzima vremena, pa je ljudima lakše otužiti nas, i to bez ikakvog dokaza- kaže Damir Vrvilo.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.