Iznimno je teško biti invalid i živjeti u Šibeniku

‘Prodajte svoj vozni park i dajte našoj djeci (invalidska) kolica’, ‘Vi možete hodati naša djeca NE!’ – samo su neke od mnogobrojnih poruka Vladi RH koju su prije nekoliko dana u tri hrvatska grada (Dubrovniku, Splitu i Zagrebu) u mirnom prosvjedu poručili roditelji invalidne djece i djece s posebnim potrebama. Traže izmjenu Zakona o socijalnoj skrbi, manju administraciju i ustavom zagarantiranu prilagodbu svih objekata osobama s invaliditetom. Smatraju da su diskriminirani i prepušteni samima sebi. Sve to bila je prigoda da provjerimo kako se osobe u invalidskim kolicima kreću po Šibeniku.

NAJGORI U HRVATSKOJ

– Jednom riječju – nikako! Trebali smo prosvjedovati u svim gradovima, ne samo u nekoliko. Biti u invalidskim kolicima i živjeti u Šibeniku ili Kninu, odnosno cijeloj Šibensko-kninskoj županiji više je nego teško. Svim gradonačelnicima i načelnicima poručio bi neka sjednu jedan dan u invalidska kolica i pokušaju ući u neku od institucija, Dom zdravlja, Katastar, Sud, Zavod za zapošljavanje ili Zavod za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, pa i Gradska uprava… Neka pokušaju pa će iz prve ruke vidjeti probleme. Do vrata možda i dođemo, ali dalje ne ide. Kad kupujemo cipele ili jaknu ‘proba’ je na ulici jer u niti jedan dućan ne možemo ući, a restorane i kafiće neću niti spominjati – priča nam Josip Blažević, predsjednik Sv. Bartolomeja, kninske udruga invalida koja broji oko 280 članova. Otkriva da Šibensko-kninska županija ima najmanje površina potpuno prilagođenih invalidima u RH.

VATROGASCI NA MIROVINSKOM

– Za nas nema normalnog života. Evo, za nekoliko dana moram ići u Šibenik na Mirovinsko, i mislim da ću morati tražiti pomoć vatrogasaca ili sa sobom povesti dvojicu jakih muškaraca jer ja sam ne mogu ući u zgradu i doći do prostorija koje mi trebaju – priča nam Blažević. Tvrdi, pohvalno je što je na ulazu u zgradu Županije na Trgu Pavla Šubića izgrađen prilaz za osobe smanjene pokretljivosti, ali kad uđete u zgradu opet ste osuđeni na stepenište.

– Udruga svakodnevno upozorava projektante da misle na invalide. Sada smo razgovarali sa projektantima ljetne pozornice na tvrđavi sv Mihovila te šetnice u kanalu Sv. Ante, a dobili smo i obećanje da će i gradska plaža Banj biti prilagođena invalidima. Što će na kraju biti, živi bili pa vidjeli. Svi smo, naime, svjedoci da se svi ljeti hvale plavim zastavama i plažama ali na invalide ne misle – zaključuje Blažević.

Veliki problem ljudima slabije pokretljivosti stvara nepostojanje za njih prilagođenih sanitarnih čvorova, ali i zloupotreba parkirnih mjesta za invalide, a automobili parkirani na nogostupu koji priječe prolaz kolicima su posebna priča.

– Da bi od Baldekina došao u centar grada moram doslovno ići po cesti. Pitajte gradsku i županijsku vlast zašto nam ne osiguraju normalne prilaze. Baš me zanima što će vam odgovoriti – upućuje nas Josip Blažević. Prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Šibensko-kninskoj županiji evidentirano je 16.072 osoba s nekom vrstom invaliditeta. Više od pola, odnosno 8.303 osobe u radno su aktivnoj dobi, a zaposleno ih je (ili je na bolovanju) samo 373 osobe.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.