IZVJEŠĆE STOŽERA ZA VODU: Učinili smo sve po propisima, poduzeli smo sve, još ne znamo tko je kriv

Danas u Uredu župana održana je redovna sjednica Stožera zaštite i spašavanja Šibensko-kninske županije na kojoj se, između ostalog, razgovaralo o rezultatima analize događaja vezanih uz probleme vodoopskrbe stanovništva na području Šibensko-kninske županije u rujnu 2014. usljed onečišćenja vode na vodocrpilištu Jaruga.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

‘ U cilju pravovremene i kvalitetnije reakcije u slučaju eventualnih izvanrednih situacija, Stožer je još jednom kronološki razmotrio događanja od 12. do 15. rujna 2014. godine kada je usljed velikih oborina došlo do onečišćenja vode sa izvorišta Jaruga s kojeg se opskrbljuje grad Šibenik, priobalni dio županije i veliki dio Zagore.

Zaključeno je da je Stožer na temelju obavijesti Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije i centra 112  da voda nije za upotrebu promptno reagirao i poduzeo sve radnje sukladno zakonskim ovlastima Stožera.

Stožer je istoga dana osigurao pitku vodu stanovništvu županije putem vatrogasnih cisterni postavljenim na punktovima diljem Županije do trenutka dok nisu stigli rezultati svih analiza uzoraka vode koji su pokazali da je voda ispravna za piće.

Županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić, ujedno član Stožera, podnio je izvješće o radu vatrogasnih postrojbi u vremenu od 11. do 16 rujna  2014. godine vezano za sve intervencije u vrijeme poplava na širem području županije te troškova nastalih zbog dopreme pitke vode stanovništvu županije u vrijeme onečišćenja vode. Domaćim vatrogasnim snagama omogućeno je normalno funkcioniranje stanovništva Šibensko-kninske županije u vrijeme jakog nevremena sa obilnim količinama oborina te opskrba stanovništva pitkom vodom u vrijeme onečišćenja vode.

Što se tiče utvrđivanja uzroka onečišćenja ili eventualnog počinitelja onečišćenja, Stožer ne može ulaziti u inspekcijski i policijski posao, a kako je izvijestio načelnik PU Šibensko-kninske Ivica Kostanić ujedno član Stožera, Policija u suradnji sa Državnim odvjetništvom poduzima izvidne radnje u cilju utvrđivanja istih.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.