Jadrija: Volonteri očistili zapuštenu šumicu i rivu

Svima poznata Guština uvala na Jadriji od ovog ljeta ravnopravno služi građanima za kupanje na tom popularnom šibenskom kupalištu.

Članovi udruge ‘Guština vala’ predvođeni starom jadrijskom legendom SrbobranomKalikom očistili su uvalu i šumicu iza nje, dotad prepunu grmlja, drače i škarta od građevinskog materijala, kao i ostataka starih brodova. Guština uvala prije je služila baš u tu svrhu, privezivanja i čišćenja i obnove starijih brodova, kojih tamo više skoro da i nema.

USKORO PREGRADNI ZID

– Zato smo odlučili i očistiti uvalu, da kupači mogu uživati na plaži, ali i u hladu ove lijepe šumice. Jedini problem još nam predstavlja divlji navoz za brodove, svako malo netko autom izore dio plaže. Zato sam se obratio gradonačelniku Željku Buriću i komunalnom redaru grada Šibenika Miru Luciću, koji su mi obećali da će na tom mjestu napraviti pregradni zid, pa se autima neće moći prići s ceste do samog mora- kaže Srbobran Kalik.

Uz njega su Guštinu uvalu čistili i operni pjevač Milan Belamarić, Igor Bujas, Mihočić Darko, Zoran Mikulandra, Anka Mihlenz, Gojka Jovanovac, Grgo Matković i Mikulandra Tonkica. Pomogla je, unatoč poznoj životnoj dobi i Kalikova supruga Ruža.

– Puno se tog smeća i materijala odvezlo iz uvale. Nismo točno mjerili koliko, ali šest do sedam dana smo radili takoreći bez prestanka. Inače, šibensko Zelenilo često radi na Jadriji i uređuje zelene površine i plaže, ali nikad ništa nisu radili s ove strane Jadrije. Zašto je to tako, mogu samo pretpostavljati, kad sam pitao direktora Sinišu Burića, ni on mi nije znao na to pitanje odgovoriti. Zato smo sami uzeli stvari u svoje ruke- kaže Srbobran Kalik.

POSTAVLJENE KLUPICE

Za nekakve dodatne sadržaje u uvali članovi udruge zasad nemaju novaca, ali su ipak postavili nekoliko klupica uz more da kupači na njima mogu sjediti i ostavljati svoje stvari. U budućnosti, uz pomoć jakih veza, Kalik vjeruje da će još raditi na uređenju uvale, da sve bude spremno za slijedeću sezonu.

Inače, Kaliku uređenje Guštine uvale nije prvi takav posao na Jadriji, skoro da i nema javne površine na Jadriji na kojoj nije dobrovoljno radio.

– Tu na Jadriji, što u kabini što u kući, sam preko 60 godina. Uvijek volim reći da je Jadrija ‘antena mojih misli’- pjesnički se izrazio Srbobran Kalik.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.