Jankovićev dalmatinski kamen u američkom pop artu

U prosincu 2005. godine, Gradska knjižnica ‘Juraj Šižgorić’ preselila je u nove prostorije na šibenskoj Poljani, u tzv. Vitićevu zgradu. Istog je dana u Galeriji knjižnice otvorena i prva likovna izložba. Bila je to izložba Velibora Jankovića ‘Novi strojevi’, a točno sedam godina kasnije, Janković je na istom mjestu otvorio još jednu izložbu grafika, crteža i fotografije – ‘Lithos’ (hr. kamen).

Izložba Jakovićevih radova s motivom kamena, kao trajna inspiracije umjetnika koji prebivaju na području Dalmacije, prikazana je na jedan posve drugačiji pa samim time i zanimljiv način, a razgledati se može, osim u Galeriji, u predvorju Knjižnice i na samom ulazu u prostoriju Galerije.

STARI MOTIV, DRUGAČIJI PRIKAZ

Promatrajući Jankovićeve radove, što ste im dalje, to vam se čine stvarnijim. Ili, kako će reći njihov autor – realističniji.

-Da, kad je crtež u pitanju, to je logično. Jer, izbliza se vidi način na koji je crtano, tehnika. U mom slučaju, to je, uglavnom, nizanje kosih linija. Dakle, to  ovisi o tome kako tko crta. Kao kod običnog rukopisa. Ja, kad pišem, krivim slova na desnu stranu. Netko to radi na lijevu. Moj način crtanja je ovakav – objasnio je Janković usmjeravajući pogled prema jednom od izloženih radova.

Ako ste se prepali da je ovo tipična priča o još jednoj izložbi za koju je autor inspiraciju pronašao u nekom od klasičnih dalmatinskih motiva, ovog puta – kamenu, prevarili ste se.

-Što se tiče samog motiva, dakle lithos, kamen je više kao nekakav prapočetak, kamena jezgra iz koje je sve nastalo i tako dalje. Ali, štos je u tome da sam ovog ljeta u Bilom kraj Primoštena, gdje živim, išao na kupanje i onako u dokolici promatrao sam obalu i primjetio sam zanimljive strukture na kamenu. Okrenem se, počnem malo istraživati i u jednom danu primjetim ‘čudo’ toga – prisjeća se autora početaka nastanka izložbe pred nama.

Već sutradan, sve ono ‘golom’ oku vidljivo ostalo je zapečačeno u objektivu fotoaparata i nastavilo se idućih dana.

-Napravio sam ni sam ne znam koliko stotina fotografija. Sve te fotografije snimao sam izbliza. Uglavnom su to markosnimci i mislim da nema fotografije koja je snimljena s veće udaljenosti od jednog metra – priznaje.

 

FOTOGRAFIJA U LIKOVNOJ UMJETNOSTI

Stari motiv u novom svjetlu ili fotografiju u likovnoj umjetnosti dugujemo tzv.  američkom pop artu čiji je autor vjerni sljedbenik od radnih sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

‘Lithos’ donosi grafike nastale iz fotografije, radove u kojima je intervenirano olovkom, pa olovkom u boji, a tu su i izvorne fotografije, dijelovi izokrenutih negativa, crno – bijelih pozitiva okrenutih za 180 stupnjeva.  Svi koji poznaju Jankovićev rad još će jednom biti oduševljeni njegovim radovima, te će priznati da ih umjetnik ni ovog puta nije razočarao.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.