Jata čvoraka uništavaju grožđe diljem županije

Vinogradari posljednjih nekoliko dana muku muče u obrani svojih vinograda od najezde ptica selica koje su gotovo preplavile našu županiju, a da je tome tako uvjerili smo se i mi sami današnjom posjetom zapadnom dijelu županije, piše Šibenik Meteo.

Još prije dva dana panoramska web kamera u Vodicama uhvatila je u svom snimku jato ptica, a gotovo da nema dijela županije iz kojeg nema dojave o tisućama ptica koje su gotovo prekrile cijelo nebo, posebice u ranim jutarnjim satima.

Ptice koje su preplavile ovo područje su čvorci, jedna od najrasprostranjenijih ptica koja se gotovo nastanila i razmnožila na svim kontinentima svijeta. Ovaj svežder se osim kukcima hrani i voćem, a omiljeno mu je izgleda upravo grožđe.

Pojedini vinogradari su tako gotovo u nekoliko sati ostali bez svoga roda, a ostali su započeli čuvati svoje vinograde, neki postavljati plinske topove ili čak pucati iz lovačkog naoružanja.

Ovako veliki broj čvoraka koji se selu na jug vjeran su dokaz nagle zime koja je zahvatila krajnji sjever i istok našeg kontinenta iz kojeg već danima dolaze vijesti o ekstremnim hladnoćama, a otvara i pitanje koje se već duže vrijeme spominje u medijima, čeka li nas to hladna zima?

IZVOR: Šibenik Meteo, FOTO: Šibenik Meteo

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.