Josip Perkov među svjetskom elitom flyboarda u Dohi!

FlyBoard je najnoviji sport na moru ili bolje rečeno nova vodena adrenalinska atrakcija koja je proteklog ljeta postala apsolutni morski hit. FlyBoard donosi nevjerojatan osjećaj lebdenja nad morskom površinom, a izumio ga je svjetski prvak jet ski utrka Francuz Franky Zapata. Manje je poznato da je nedavno održano i prvo svjetsko prvenstvo u Flayboardu i to u Dohi, glavnom gradu emirata Katra na Arapskom poluotoku, a među dvojicom predstavnika Hrvatske našao se 28-godišnji Tribunjac Josip Perkov.

ZAUZEO 24. MJESTO

– Još sam prepun fenomenalnih dojmova kako sa samog natjecanja, tako i o ljepotama dvomilijunskog grada Dohe. Inače, u konkurenciji 52 natjecatelja iz tridesetak država na ovom svjetskom prvenstvu u flayboardu, zauzeo sam zauzeo 24. mjesto u ukupnom poretku, dok je moj kolega Lovre Bugarija iz Bibinja, koji je samnom predstavljao Hrvatsku, bio 33.  Naravno da sam više nego zadovoljan ostvarenim plasmanom jer se ovim sportom bavim vrlo kratko, praktički tek nekoliko mjeseci. U Dohi sam proveo četiri predivna i nezaboravna dana. Odista je riječ o fascinantnom gradu s predivnim građevinama. Zapravo je to kozmopolitski grad jer od dva milijuna stanovnika samo je 300 tisuća Katarana. Inače, troškove puta platila nam je tvrtka Roberta Udovičića, a boravak u Dohi organizacijski odbor svjetskog prvenstva na čijem je čelu Francuz Franky Zapata – referirao je Josip Perkov.
Inače, Perkov je nastup na Svjetskom prvenstvu u Dohu izborio nakon što je bio drugi, iza Bugarije, na neslužbenom prvenstvu Hrvatske u flayboardu koje je upravo u Tribunju organizirao Robert Udovičić, vlasnik licence ovog morskog sporta za Hrvatsku. Zanimljivo je da se na ovom natjecanju u Tribunju Perkov pojavio sasvim slučajno iz puke znatiželje, te se i nije nadao plasmanu koji ga je odveo na svjetskom prvenstvo. Za sve neupućene o flayboardu Perkov je pojasnio kako funkcionira ova morska aktivnost.

ADRENALINSKA ZABAVA

– Flayboard čini daska na koju ste fiksirani u čizmama, a s donje strane daske su dvije velike mlaznice spojene s gumom na jet ski te ih pokreće njegov pogon. Za početnike jet ski-om upravlja instruktor, dok već izučeni ‘flayboardaši’ sami upravljaju jet ski-om preko daljinskog upravljača i reguliraju njegovu brzinu. Inače, na natjecanjima se ocjenjuje stabilnost, raznovrsnost figura poput dvostrukih salta unatrag, urona i izrona iz mora i slično. Dakle, riječ je o akrobacijama koje na prvi pogled izgledaju komplicirano. No, potrebno je samo uhvatiti ravnotežu i adrenalinska zabava počinje – kaže Josip Perkov, napominjući kako je ovaj morski sport u Hrvatskoj još u povojima, ali se ozbiljno počelo razmišljati i osnivanju klubova po dalmatinskim mjestima i gradovima.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.