Josipa Lisac, Maksim Mrvica, Thievery Corporation, 2 Cellos ovog ljeta na tvrđavi sv. Mihovil!

Josipa Lisac, Maksim Mrvica, Šibensko kolo, Thievery Corporation, 2Cellos, Lado, Arsen i Matija Dedić, Gabi Novak…To su imena koja će ovog ljeta nastupiti na pozornici preuređene tvrđave sv. Mihovil. No, krenimo redom.

Na svečanom otvorenju 7. lipnja, koje se u Šibeniku očekuje s nestrpljenjem, nastupit će niz izvođača, a priča predstavljanja pozornice sv. Mihovil svijetu zamišljena je kao spoj pučke umjetnosti i klapskog pjevanja, prošlosti i budućnosti. Kruna glazbenog spektakla bit će hrvatska pjevačka diva Josipa Lisac, potom šibenski virtuoz svjetskog glasa Maksim Mrvica, a obradama klasične i pop glazbe predstavit će se tri sopranistice Valentina Fijačko, Marija Kuhar Šoša i Helena Lucić Šego.

Na otvorenju će nastupiti jedna od vodećih domaćih kantautorica Nina Romić te band Chui. Sve će dodatno začiniti plesači plesne grupe Tala pod vodstvom Larise Navojec. Voditelji programa su mladi šibenski glumci Jakov Bilić i Franka Klarić, a režiser cijelog spektakla je Ivan Leo Lemo.

tvrdava sv mihovil press9

-Producentski tim ceremonije otvorenja nada se da će ova umjetnička meditacija inspirirati šibensku publiku da i dalje dolaze na ovaj predivan i poseban prostor koji odiše mističnom atmosferom – kazao je Lemo.

Iako pozornica može primiti 1077 gostiju, povodom otvorenja gledalište će brojiti 1066 mjesta kao simboliku na godinu kada se po prvi puta spominje ime Krešimirova grada.

-Raznovrsan i žanrovski različit program svečanog otvorenja je osmišljen kao ogledalo za koncepcijsko određenje događanja na šibenskoj tvrđavi tijekom ljeta 2014. godine i u budućnosti – kazala je voditeljica šibenskih tvrđava Gorana Barišić Bačelić.

GLAZBENE POSLASTICE 

A nadolazeće ljeto na pozornici sv. Mihovila ‘gorjet’ će glazbenim poslasticama. Već 15. lipnja 115. godišnjicu postojanja proslavit će Šibensko kolo koje će s Orkestrom oružanih snaga RH izvesti ‘Carminu Buranu’ Carla Orffa.  Prvi koncert iz serije ‘Terraneo Summer Break’ održat će se 21. lipnja kada nastupaju velikani svjetske elektronske glazbe Thievery Corporation. U srijedu 9. srpnja šibenskoj publici predstavit će se Stjepan Hauser i Luka Šulić, odnosno 2Cellos, a 31. srpnja na tvrđavi nastupa Ansambl narodnih plesova ‘Lado’.

tvrdava sv mihovil press6

POČETAK NOVE ŠIBENSKE PRIČE 

Koncertnu sezonu, na Dan grada Šibenika, 29. rujna zatvorit će Arsen i Matija Dadića te Gabi Novak.

-Ovo je početak jedne nove šibenske priče. Uz puno rada, muke, truda i osporavanja približili smo se datumu otvorenja tvrđave. Jutros smo imali sastanak koordinacije na tvrđavi, radnici padaju jedan preko drugog, ali datum se ne pomiče. Šibenik postaje nešto drugo, ne samo na ovoj obali Jadrana,već na Mediteranu. Postaje grad koji kreće s revitalizacijom niza projekata koje će mu donijeti nove vrijednosti. Pored sv. Mihovila slijedi nam obnova tvrđave Barone, sv. Ivan, sv. Nikole, a u pripremi je projekt urbanog eskalatora koji će sa sustavom žičara povezati sve naše povijesne atrakcije – kazao je šibenski gradonačelnik Željko Burić.

tvrdava sv mihovil press5

Iako je revitalizacija tvrđave sv. Mihovil krenula u svrhu turističke valorizacije, ona je i dalje važan kulturno-povijesni spomenik, poručio je ravnatelj Muzeja grada Šibenika Gojko Lambaša.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.