Junacima iz Jurasa gradonačelnik gradi igralište

Junaci iz Jurasa, kako su ih mediji prozvali, šest mjesnih tinejdžera u gotovo nevjerojatnoj akciji, predvođeni profesionalnim vatrogascem i bivšim pripadnikom specijalne policije Goranom Bušcem, prošloga su tjedna uhvatili lopova koji je iz privatne kuće u tom šibenskom naselju ukrao dva prijenosna računala i nakit. Hrabra šibenska djeca pokazala su Šibenčanima, ali i široj javnosti koliko savjesni mogu biti građani, a tu su nam lekciju dali u vremenima u kojima hrabrost i savjesnost baš i nisu na cijeni. Svaka odgovorna zajednica ovu bi djecu nagradila. A, ako se njih pita, točno imaju na umu kakva bi ta nagrada trebala biti.

HOĆEMO IGRALIŠTE

– Treba nam igralište. Mali teren s dvije branke i parkić za mlađu djecu – konkretno će rezimirati junaci iz Jurasa. Goran Bušac, vatrogasac s početka priče, progovarajući u ime svih stanovnika Jurasa apelira na šibensku gradsku vlast da dječju hrabrost nagradi igralištem. Jurasi, navodi, imaju visok natalitet – samo u pet kuća je 21 dijete. Iako administrativno potpadaju pod gradsku četvrt Meterize, Jurasi su, kaže Bušac, između Meteriza i Šubićevca, u slijepom crijevu koje uvijek ostane potpuno zanemareno kada je riječ o infrastrukturi.

– Meterize imaju dva velika igrališta za djecu, a oko škole uređen je čitav park za djecu. No, našu djecu od tih površina dijeli brza cesta koju je opasno prelaziti. Zato idu u školu na Šubićevac koji, opet, ne obiluje površinama namijenjenima djeci. One koje i jesu prilagođene tom uzrastu toliku su daleko da bi nam djeca iz Jurasa morala do njih pješačiti nekoliko kilometara – pojašnjava Bušac. Zato su djeca iz Jurasa prisiljena zabavljati na ulici, što, kaže Bušac, nije uvijek najsretnije rješenje.Već nekoliko godina ovaj vatrogasac, i sam otac troje djece, pokušava objasniti vlasti koliko je stanovnicima tog šibenskog naselja velika jedna, zapravo, mala investicija u dječje igralište. Nažalost, bezuspješno.

– Pronašli smo teren od oko 600 metara četvornih u centru naselja, od susjeda samo pribavili suglasnost za uređenje sadržaja za djecu na tom mjestu, isplanirali smo uređenje igrališta za nogomet i košarku na 300 kvadrata, te parka za najmlađu djecu na ostatku terena, obavili smo nekoliko neformalnih razgovora s bivšim gradskim čelnicima, no ova se investicija do danas nije našla u proračunu Grada Šibenika. Što se nas tiče, mi smo čak spremni sami odraditi dio posla, zasukati rukave i raditi za svoje naselje, ali nam treba financijska i operativna pomoć Grada. Teren, naime, treba otkupiti od privatnika, osigurati lokacijsku dozvolu i početi raditi – navodi Bušac. Također podsjeća kako su Zatonjani radnim akcijama mještana, a uz financijsku pomoćGrada uredili svoje igralište, napominjući kako bi to trebao biti model rada svih predstavnika gradskih četvrti i mjesnih odbora – inicijativom pojedinaca pokazati institucijama i javnosti da se sve može kada ljudi rade zajedno za opći interes. Kao što su to učinila djeca iz Jurasa.

HRABRA GESTA

Podsjetimo još jednom na kraju na hrabru gestu djece iz Jurasa koja su filmskom akcijom uhvatila lopova. Uočili su nepoznatog, pomalo izbezumljenog, čovjeka kako bos trči između kuća, i odmah posumnjali kako nešto nije u redu. Bušac, neki susjedi i šestero djece krenuli su u potragu, a vrlo brzo pronašli su muškarca skrivenog u podrumu obližnje kuće. Virio je iza kartona iza kojeg se skrio. Bušac je dao znak jednom od mladića koji je pozvao policiju, a ostali su lopova okružili i spriječili ga da pobjegne prije dolaska snaga reda. Prepričali smo ovo još jednom samo da bude upamćeno, i još jednom službeno zabilježeno, ali i pomalo vođeni nadom kako će gesta junaka iz Jurasa, kako ih mediji zovu, inspirirati neke naše sugrađane na pravi put. Onaj, kojim bismo svi trebali hodati, ali to rijetko činimo.

 Gradonačelnik: Učinit ćemo sve!

Gradonačelnik Šibenika Željko Burić čuo je također za gestu hrabre djece iz Jurasa. Na naše pitanje je li spreman njihovu gestu nagraditi investicijom u igralište, nije dvojio u odgovoru.

– Odmah ću s komunalcem izići na teren i učinit ćemo sve što možemo da što prije toj djeci omogućimo mjesto za igru. Ako hoće igralište, imat će ga! – kazao je Burić.

Gradonačelnik je u srijedu ujutro doista obišao lokaciju i upoznao se s problemom. Valjat će pokrenuti proceduru i najprije riješiti papirnate stavke prije pristupanja radovima, no Jurasi će, obećao je prvi čovjek Šibenika, dobiti prostor za djecu.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.