Kalendar `Starih šibenskih slastica´ povodom 950. obljetnice spomena Šibenika

U sklopu obilježavanja 950. obljetnice prvog spomena Šibenika, danas je u atriju Muzeja grada Šibenika održana prezentacija pod nazivom `Stare šibenske slastice´ u organizaciji udruge `Hrvatska žena´.

– Suvremenici smo jedne velike obljetnice. Odlučili smo predstaviti autentične šibenske slastice kakve su spremale naše bake te predstaviti udrugu `Hrvatska žena´, koja je ovo i organizirala. Držimo da je kultura prehane jedna od važnih tradicija našeg grada, a ovo je trenutak kada se spaja tradicija s budućnošću. Ovo je trenutak kada tradicija nastavlja s budućnošću. Uskoro će biti izdan i kalendar s receptima, pa će svi Šibenčani i oni koji se tako osjećaju imati najljepše autentične recepte, naglasio je Ivica Poljičak, predsjednik šibenskog Gradskog vijeća.

muzej stare sibenske slastice 070916 6

Udruga je osnovana 1993. godine, a prve aktivnosti su im bile vezane uz rat i branitelje, te humanitarni rad.

muzej stare sibenske slastice 070916 14

– Razmišljale smo kako pridonjeti ovoj godišnjici i odlučile smo se na kolače. Napravit ćemo kalendar tradicionalnih šibenskih kolača. Skupljali smo recepte svake vrste od 1997. godine. Kalendar će obuhvatiti recepte za šibenske rafiole, kotunjatu, mandulat, šibenske kroštule, gavetine, medenjaci, amarette, puslice od bajama, favete, kuglice od smokava, krokantine i suhi kekse. Favete su kolači koji su bili poznati 1. studenog, jer su momci curama davali baš te favete za taj dan. Šibenske kroštule su posebne, jer su debele, prave težačke, kao i šibenski rafioli ili takozvane picule, kazala je Zdravka Najev, predsjednica udruge.

muzej stare sibenske slastice 070916 13

muzej stare sibenske slastice 070916 11

muzej stare sibenske slastice 070916 3

Kalendar bi trebao izaći u 12. mjesecu. Za fotografije slastica zadužen je Željko Krnčević, a za citate Marija Krnčević Rak. Priča će biti povezana, u skladu sa receptom, tu će biti napisani i običaji koje su naši stari imali. Obitelji koje su posudile recepte su Barbača, Stošić Andrijaš, Ostojić, Čeko, Zorić, Picula, Bujas, Baranović, te Šupuk Vuletin čiji je recept star čak dvjesto godina.

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.