Kandidatima za predsjednika ŽO SDP-a postavili smo tri pitanja, evo što su kazali

U subotu, 16. studenog članovi SDP-a Šibensko-kninske županije birat će svoje vodstvo. Naime, predsjednik županijskog SDP-a birat će se između troje kandidata, aktualne šefice stranke Anite Bara, načelnika Općine Tisno i saborskog zastupnika Ivana Klarina te vijećnika Županijske skupštine Duška Živkovića.

Uoči izbora, kandidatima su postavili tri identična pitanja o stanju u šibensko-kninskom SDP-u. Evo što su nam kazali:

Tko vam je najjači protukandidat?

Koji su glavni problemi u SDP- u na županijskoj razini?

Može li SDP uopće dobiti slijedeće lokalne izbore na županijskoj razini?

 Duško Živković

zivkovic dusko

Nemam ja najjačeg protukandidata, sve troje koji se natječemo za čelno mjesto županijskog odbora SDP- a jednako smo jaki, ravnopravni, možda na drugačije način. Svi imamo svoje reference, vrline i mane.

Napokon bi trebalo riješiti antagonizme između najjačeg Gradskog odbora stranke u županiji, onog šibenskog, te vodstva Županijskog odbora. Smatram da bi baš ja to mogao uspješno obaviti, pogotovo jer već imam iskustva baš na takvim poslovima.

Na sljedećim lokalnim izborima moguće je osvojiti većinu na županijskoj razini, ali vrlo teško. Županija je još uvijek tradicijski naklonjena HDZ- u i to je teško promijeniti. Ali, mobilizacija ljudi koji su bliski SDP- u i našim koalicijskim partnerima morat će se obaviti, što će dobro doći i za slijedeće parlamentarne i predsjedničke izbore.

 Anita Bara

a-bara

Kandidati SDP-a koji žele voditi županijsku organizaciju prije svega su stranačke kolege. Članstvo će  prepoznati kandidata koji je protekle četiri godine ojačao SDP u Šibensko-kninskoj županiji i brojem članova i brojem organizacija. Trenutak je da se prepoznaju rezultati marljivog rada, a to upravo meni daje za pravo da tražim drugi mandat, kako bi završila započeto.

Problemi u županijskoj organizaciji gomilali su se godinama lošim radom mojih prethodnika. Nisu prepoznali važnost terenskog rada, a to je uzrok životarenja dijela organizacija u županiji. Ponosna sam na svoj uspjeh u stvaranju uvjeta za kvalitetan rad kninske gradske organizacije koja je novim kadrovima dokazala kako SDP treba djelovati u gradu Kninu. Nakon dvanaest godina SDP u Kninu ima dva vijećnika u gradskom vijeću, a kandidat SDP-a za gradonačelnika grada Knina ostvario je izuzetan rezultat .U mom mandatu SDP u županiji je povećao broj članova za više od 300, osnovane su tri nove organizacije u Erveniku, Biskupiji i Promini . U četiri godine nije  moguće riješiti sve probleme, ali energija koju imam ključ je budućnosti SDP-a u Šibensko-kninskoj županiji.

Zahvaljujući trudu svih članova SDP-a , koalicijskih partnera i simpatizera kao prvoj ženi, kandidatkinji za mjesto županice, povjerenje mi je dalo 18052 birača (41,13 posto) i to je sjajan rezultat. U svom slijedećem mandatu na čelu županijske organizacije stvoriti ću uvjete da  Šibensko-kninska županija dobije prvu ženu županicu.

 Ivan Klarin

klarin

Svi smo stranačke kolege, posebne ličnosti, sa svojim prednostima i nedostatcima, tako da na ovo pitanje ne mogu odgovoriti. U svakom slučaju, jedina smo stranka u Hrvatskoj koja bira svoje predstavnike u ŽO na direktan način, što dovoljno govori o SDP- u kao demokratski razvijenoj stranci ravnopravnih članova.

Glavni problem SDP- a na županijskoj razini je neaktivnost općinskih i gradskih organizacija stranke na terenu. Neshvatljivo je da na parlamentarnim izborima SDP osvoji najviše glasova u skoro svim priobalnim općinama, ili barem velik broj, a na lokalnim izborima nema ni svoje predstavnike. Neki ogranci stranke postoje samo na papiru, što namjeravam promijeniti ako pobijedim.

Apsolutno da možemo dobiti slijedeće lokalne izbore, da ne vjerujem u to ne bi se ni kandidirao za čelno mjesto stranke u županiji. Do slijedećih izbora ima još skoro četiri godine, sasvim dovoljno da sadašnji potencijal stranke na županijskoj razini podignem na visoki nivo dovoljan za pobjedu.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.