KOMENTAR: Nakon referenduma ništa se neće promijeniti, bit ćemo samo puno siromašniji

Uoči izlaska hrvatske javnosti na referendum o braku u nedjelju 1. prosinca, prenosimo zanimljivi komentar Gorana Đoreskog, financijskog stručnjaka koji je sažeo cijelu pomutnju izazvanu predstojećim referendumom. Komentar prenosimo u cijelosti:

Što se referendum o ustavnoj definiciji braka više približava, tako se i polarizacija između dvije skupine koje zastupaju jedan ili drugi svjetonazor snažno i svakim  danom sve drastičnije povećava.

 Zanimljivo je da je ovo prvi put da se najveći dio marketinga političkih opcija odvija putem interneta, na prvom mjestu socijalnih mreža. Tako su primjerice viralni postali video uradci Božidara Alića ili Daria Šimića koji zastupaju opciju ‘ZA’ ili skupine umjetnika koji zastupaju opciju ‘PROTIV’. Komentari na filmiće ovise najvećim dijelom o tome tko ih komentira.

 Osobe koje zastupaju opciju ‘PROTIV’ su u većoj mjeri zastupljene na Facebooku od onih koji zagovaraju opciju ‘ZA’ te one svoj stav izražavaju stavljanjem crvenog okvira s tom riječju na svoju profilnu fotografiju. ‘PROTIV’ grupa ljudi se prema spomenutim videima uglavnom odnosi kao prema nečem snimljenom u  radionici Monty Python-a. S druge strane, tiša populacija, koja se manje druži na Facebooku, a više u Crkvi, nipošto nije malobrojnija i vjerojatnije je da će njihov stav ipak na kraju prevagnuti. No, dojam je da niti jedni niti drugi, fokusirani samo na svoje uvjerenje i njegovo zastupanje, ne obraćaju pažnju na nekoliko činjenica koje bi trebale biti evidentne svakome tko bi malo hladnije glave sagledao cijelu situaciju:

 Prvo, ovo nije referendum o tome hoće li se homoseksualni parovi moći vjenčavati ili ne, a pogotovo nije referendum o tome hoće li moći posvajati djecu (koliko god se ovi argumenti često u raspravama koristili). Ovo je referendum o tome hoće li se u Ustavu definirati da se riječ ‘brak’ može odnositi jedino i isključivo na zajednicu muškarca i žene. Ova ustavna promjena ni na koji način neće utjecati na to hoće li po zakonu Hrvatske biti moguća zajednica dvije osobe istog spola, koja se može zvati ‘registrirano partnerstvo’ ili bilo kako drugačije, a koja će po svojim pravima i dužnostima biti potpuno jednaka braku. Dapače, većina zemalja EU priznaje takve zajednice, bez obzira kako se one zvale, i za očekivati je da će se još za vrijeme ovog mandata Sabora takav zakon izglasati. Za to su se već čule i neke najave iz SDP-a, samo što će na ovom referendumu  biti plaćeno skoro 50 milijuna kuna da se ta institucija, po pravima i dužnostima osoba koje u nju stupaju suštinski jednaka braku, brakom ne bi mogla zvati.

 Drugo, udruga ‘U ime obitelji’ ovom inicijativom je nehotice izrazito pomogla Vladi. Naime, prije nego je ovaj referendum ušao u tako snažan fokus glavna tema medija bila je očito bezidejna ekonomska politika koju Vlada vodi, dodatna zaduživanja, novi porezi, problemi s izručenjima osumnjičenika za politička ubojstva u Njemačkoj i slično. Sada je to sve pomalo izišlo iz fokusa i nestalo u magli, dok je s druge strane (do sada sve samo ne socijaldemokratskoj) vladi dana prilika da ipak zauzme neki lijevi socijalni i liberalni stav u obrani manjine te se tako iskaže pred svojim biračima. U pravcu ove tvrdnje govori i rezultat istraživanja agencije Ipsos Puls objavljen 26.11.2013., koji pokazuje da je podrška javnosti Vladi i premijeru Milanoviću porasla za 2% u odnosu na prethodno razdoblje. To je vrlo neočekivan rezultat u vrijeme ovako loših ekonomskih trendova, ali primjeren političkom trenutku referendumske polarizacije.

 Udruga ‘U ime obitelji’ je također neobično snažno pomogla i homoseksualnoj populaciji. Naime, znamo da je jedini Gay Pride (Kolona ponosa) koji je uspijevao do sada u Hrvatskoj proći bez batina za učesnike bio onaj u Zagrebu, i to tek unazad par godina. Mimo te manifestacije o homoseksualnim osobama i njihovim pravima gotovo pa se i nije govorilo. Ovaj referendum je njihova prava doveo u fokus, stavio u kontekst općenitog poštivanja različitosti te poštivanja slabijih socijalnih skupina u državi i nitko se ne usudi javno, u medijima, reći bilo što protiv protiv gay-eva kako ne bi dobio pečat zlostavljača. I Šimić u svome spotu izgovara kako treba slijediti ono što govori papa Franjo i kako treba biti  tolerantan, ali se on za svoju ideju ipak mora boriti. Čak i zakon o istospolnom partnerstvu će vrlo vjerojatno biti prije izglasan zbog ove inicijative nego što bi se to desilo da je čitav proces išao svojim prirodnim tokom izjednačavanja s politikom uobičajenom u EU.

 Čini mi se da bi bilo najbolje kada bih kao zaključak citirao čestu uzrečicu jednog svog prijatelja, koji kaže: ‘Kada imaš hrčke, hraniš ih hranom za hrčke’. U ovom slučaju ulogu ‘hrčaka’ odigrala je hrvatska javnost, kojoj se tako lako može servirati dnevnopolitička tema o kojoj će potom svi složno brujati, prestavši govoriti o bitnim egzistencijalnim pitanjima. Čitava ova medijska pompa zapravo je isprazna na jednak način na koji je isprazna ona o ljubavnim jadima Severine i Milana ili recimo svojevremena ljubavna drama u nastavcima između Nemeša i Marijane, ako se toga uopće itko još sjeća. Kada referendum prođe, bez obzira na njegov ishod, ništa neće biti stvarno drugačije nego prije – samo ćemo mi biti još malo siromašniji.

 Ali nema veze, Hrvatska se plasirala u Brazil pa ćemo se moći nečemu isprazno veseliti, kao što se sada oko nečega isprazno svađamo.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.