Šibenski maturanti i profesori o odgođenom ispitu državne mature

Zbog pogreške ispitnih koordinatora u splitskoj gimnaziji Vladimir Nazor, te u još dvije škole u Senju i Đakovu, odgađen je ispit iz hrvatskog jezika na državnoj maturi. Umjesto eseja, koji je jučer trebao biti na rasporedu maturantima, koordinatori su učenicima podijelili pitanja iz književnosti i gramatike, koja su pak trebala biti na rasporedu danas. Iako je pogrešku brzo primijećena, pitanja su se brzinom munje proširila među maturantima. Stoga je v. d. ravnateljica Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Alenka Buntić Rogić donijela odluku da će se ispit održati ovoga petka u 14 sati. Budući da je ispit propao, za petak će biti pripremljena nova pitanja, a ispit iz grčkog jezika, koji se trebao održati tada, odgođen je za 11. lipnja.

Je li ‘popravni’ ispit državne mature naštetio maturantima i kako je uopće došlo do ovakvog propusta upitali smo šibenske maturante i ravnateljice dviju šibenskih škola.

IVANICA BELAMARIĆ- ravnateljica Gimnazije Antuna Vrančića

-Svi smo bili iznenađeni kako se propust mogao dogoditi u jednom ovako organiziranom sustavu državne mature. Moje mišljenje je da nije riječ o nekoj zavjeri, već pogrešci koordinatorice koja je vjerojatno u zbrci krivi materijal podijelila učenicima, svakome se događa pa se tako vjerojatno, nažalost, i njoj dogodilo. Nećemo puno izgubiti sati u nastavi, jer smo mi svake godine kada smo slagali program za narednu školsku godinu ostavili mogućnost nekom propustu tako da ovaj neće puno utjecati na ostale učenike. Maturanti su malo razočarani, jer su se spremali za svoje ispite po nekom prije isplaniranom programu, a sada ga moraju mijenjati. Oni koji su se na vrijeme spremali za ispite, tj. za maturu, za koju se uči tijekom cijelog srednjoškolskog obrazovanja, tim učenicima neće ova promjena prouzrokovati probleme. Greške se svakodnevno događaju na svima nama, no ovu grešku smo preuveličali.

MATEJ NAKIĆ-maturant Gimnazije Antun Vrančić

-Kao maturantu koji se sprema za državnu maturu malo me iznenadilo, no neće mi puno poremetiti daljnji nastavak učenja, budem li sjedio i komentirao sa ostalim situaciju i mislio puno o njoj neću stići učiti. Treba što prije zaboraviti i kruniti se spremati za novi rok. Više sam iznenađen kako postoje dvojaka mjerila za nas maturante i profesore i ostale nadležne. Ukoliko mi ne poštujemo proceduru strogo nas se kažnjava, a kada dođe do pogreške s njihove strane samo prebace rok i riješen problem. No, ipak neću kriviti nikoga, pričajući s ostalim kolegama zaključili smo da se ne radi o zloj namjeri, već o ljudskoj pogrešci. Greške su sastavni dio života, većini neće biti problem, osim one manjine kojima je ispit iz grčkog jezika prebačen za 11.lipnja.

SENKA DODIG-ravnateljica Turističko-ugostiteljske škole

učenici maturanti

-Teško mi je nešto komentirati kada se o cijelom slučaju malo zna. Na osnovi ovoga što sam čula u medijima, smatram da je pogreška došla slučajno, nenamjerno i da su problem riješili na korektan način. Naša škola neće puno ispaštati zbog državne mature, jedan dan je lako nadoknadiv. Maturante je iznenadila vijest, koliko sam čula podijeljena su mišljenja. Jedni smatraju da im je skraćeno vrijeme vježbanja zadataka iz matematike, jer su se ispita mogli riješiti prije, dok drugi smatraju da će lako riješiti novonastalu situaciju. Od svega se ovoga u medijima digla prevelika prašina, u državi se događaju puno poveći propusti s većim posljedicama, ovo je mala stvar u odnosu na neke druge.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.