KOMENTAR: Tri košarkaška prvoligaša i jedna polovna dvorana

Za vikend počinje u Šibeniku možda i nikad iščekivanija košarkaška sezona u kojoj će grad Dražena Petrovića i Danire Nakić imati čak tri prvoligaša, GKK Šibenik i Jolly JBŠ u muškoj, te ŽKK Šibenik u ženskoj konkurenciji. To osim Zagreba nema nitko u Hrvatskoj. Ono što je sigurno raritet jest da grad s tri košarkaška prvoligaša nema poštenu košarkašku dvoranu. Da, svi smo mi emocionalno vezani za dvoranu na Baldekinu, u kojoj su se Draženova Šibenka i Danirin Elemes ugurali među velikane YU košarke, ali ta je dvorana dala svoje. A u današnje vrijeme ne možeš igrati ozbiljnu košarku bez adekvatne dvorane. Danas su basket, i sport općenito, prije svega biznis, u kojem nema mjesta za emocije.

BALDEKIN ODRADIO SVOJE

Europski kupovi i ABA liga na Baldekinu? Nema šanse? Zato u Jollyju već razmišljaju gdje će igrati regionalnu ligu ako je izbore, u Zadru ili Splitu. Ambiciozni Turci iz Dogus Grupe nedavno su se, pak, iskesili za nove sjedalice na Baldekinu kako bi legendarna dvorana na Baldekinu bar na nešto sličila.

Valja podsjetiti kako je prije nekoliko godina predstavljeno  idejno rješenje nove sportske dvorane u Šibeniku od pet tisuća sjedećih mjesta, a koja se prema zamisli tadašnje gradske vlasti trebala graditi na području bivše vojarne Bribirskih knezova. Međutim, pojavilo se ono klasično pitanje – tko će to platiti? I sve je palo u vodu. Međutim, sada kada je šibenska košarka u uzletu, kada se o njoj ponovo priča na svakom kantunu, u svakom kafiću, kada imamo tri prvoligaša, jedan ambiciozniji od drugog, priča o izgradnji košarkaškog hrama u Šibeniku ponovo je aktualna. Sada, uostalom, ma koliko to možda apsurdno zvučalo, ni financije ne bi trebale biti toliki problem s obzirom da je Hrvatska članica Europske unije, što znači da možemo zagrabiti i u europske fondove, a iz kojih se lova dijeli šakom i kapom. Dakle i odgovor na pitanje ‘tko će to platiti’ više ne bi trebao biti toliko kompliciran. Mislim, sve se može zakomplicirati ako se baš hoće, međutim, ako postoji istinska volja, onda projekt izgradnje nove sportske dvorane u Šibeniku ima sasvim lijepe izglede. A dojam je kako u ovom trenutku po tom pitanju u Krešimirovom gradu vlada konsenzus.

KOŠARKAŠKI HRAM JE NUŽNOST

Nova, moderna dvorana naprosto je nužnost, ne samo kako bi naši prvoligaši imali uvjete za igranje s ‘velikim dečkima i curama’, već i zbog stotine i stotine dječaka i djevojčica koji se gužvaju na Baldekinu i muku muče s manjkom termina. Nužnost je zbog Šibenikove košarkaške povijesti, sadašnjosti, ali prije svega budućnosti.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.