KOMPLETIRANA DOKUMENTACIJA: Pribavljena sredstva za izvedbeni projekt tvrđave sv. Ivan!

Društvo za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac potpisalo je s Ministarstvom kulture Ugovor o korištenju sredstava Ministarstva u iznosu od 75 tisuća kuna, a koji su namijenjeni izradi izvedbenog projekta obnove i uređenja tvrđave sv. Ivana (Tanaja) u Šibeniku.

-S veseljem možemo istaknuti kako će time, nakon što bude izrađen izvedbeni projekt, biti kompletirana sva projektna dokumentacija koja je potrebna kako bi i ova šibenska povijesna utvrda, nakon što je to obavljeno s tvrđavom Barone/Šubićevac, bila spremna za prijavu na natječaje za EU fondove – izvijestili su iz Društva Juraj Dalmatinac.

U godinu dana je ova šibenska udruga građana, zahvaljujući uspješnoj suradnji s Gradom Šibenikom, zajedničkim djelovanjem priredila sve potrebne dokumente kako bi se omogućila skora obnova sv. Ivana.

Počelo je s izradom geodetskog snimka tvrđave, potom je u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić održana javna tribina, te su svi građani i zainteresirana stručna javnost pozvani da daju doprinos  promišljanju sadržaja na obnovljenoj utvrdi. Nakon analize prijedloga, zaključeno je kako bi tvrđava trebala biti namijenjena prvenstveno djeci i mladima, na način da se na njoj prirede odgovarajući obrazovni i zabavni sadržaji, te je već zovu i Dječjom tvrđavom.

Na osnovu ovih prijedloga i Društvo je osiguralo sredstva za izradu idejnog rješenja tvrđave sv. Ivan (Tanaja) kojeg su izradili zagrebački arhitekti prof. dr.sc. Dina Vulin Ileković, dipl.ing.arh. i izv.prof. Boris Ileković, dipl.ing.arh. (arhitektonski studio Vulin i Ileković d.o.o.).

Nakon toga Grad Šibenik je uz zauzimanje i podršku Društva od Ministarstva turizma dobio 250 tisuća kuna za izradu idejnog i glavnog projekta uređenja utvrde. Na koncu, dobrom viješću o pribavljenom novcu za izradu izvedbenog projekta zaokružena je cjelina i stvoreni su uvjeti za ostvarenje još jednog uspješnog šibenskog projekta poput uređenja tvrđave Barone, koja je iz EU fondova ‘izvukla’ milijun eura za projekt vrijednosti oko 1,4 milijuna eura.

Tvrđava sv. Ivan (Tanaja) bi po ovom idejnom rješenju trebala postati mjesto koje građani Šibenika i njihovi gosti često i rado posjećuju, dobro povezana s gradskim tkivom osvijetljenom i uređenom pješačkom i kolnom vezom te zračnim tramvajem. Sadržaji koji bi svakodnevno bili pristupačni građanima su šetnjica, trim i jogging staza uokolo cijelog kompleksa, vidikovac i caffe/bistro s terasom.

tvrdava_sv_ivan1

Posebno zanimljivo je uređenje sjevernog, izduženog dijela tvrđave poznatog kao Kliješta/Tanaja gdje bi se nalazio novi glavni sadržaj namijenjen prvenstveno djeci i mladima nazvan KID’S LAB2 koji se sastoji od povijesnog laboratorija i zelenog labirinta.

KID’S LAB2 je međunarodno atraktivan koncept Campusa sa smještajnim kapacitetima u kojem bi se održavale kraće ili duže tematske radionice stručnog karaktera tijekom cijele godine.

Interaktivni zeleni labirint zamišljen je kao interaktivna igra sa zadacima u kojoj sudionici obilaska dobivenom karticom ili narukvicom evidentiraju prolaske kroz informativne „ciljeve“ te tako rješavaju određene edukativne zadatke.

U predjelu između labirinta i zidina nalazi se kinetički eko park sa spravama za sve uzraste čija uporaba generira električnu energiju. Tijekom korištenja sprave stvaraju električnu energiju koja bi se akumulirala i koristila za osvjetljavanje parka te po mogućnosti i ostalih površina tvrđave…

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.