KONAČNO PAO DOGOVOR: Bikarcem će upravljati Grad

Nova šibenska vlast nakon pune tri godine razmrsila je gordijski čvor oko vlasništva nad tvrtkom koja će upravljati budućim Regionalnim centrom za gospodarenje otpadom na Bikarcu. Bit će to, kako su se usuglasili gradonačelnik Željko Burić i župan Goran Pauk, posebna tvrtka u vlasništvu Grada Šibenika koji će u nju i unijeti najveći kapital. Sastanak između gradonačelnika i župana održan je prošloga tjedna. Dogovoreno je da odluka o osnivanju nove komunalne tvrtke koja će iz Gradske čistoće d.o.o. potpuno izdvojiti provedbu projekta izgradnje RCGO Bikarac, ide na prvu sljedeću sjednicu šibenskog Gradskog vijeća. Nakon formalnog osnivanja tvrtke, ona bi u potpunosti preuzela svu koordinaciju s Europskom unijom i njezinim fondovima koji financiraju Bikarac sa 17 milijuna eura. Dok bi Gradska čistoća zadržala funkciju prikupljanja i zbrinjavanja komunalnog otpada iz domaćinstava i s javnih površina, nova tvrtka, doznajemo, na Bikarcu će završiti investiciju u prvoj fazi, te će provesti najvažniju projektnu fazu – ugradnju MBO tehnologije (pogona za mehaničko-biološku obradu otpada), čime će Bikarac postati prvo odlagalište otpada u Hrvatskoj s takvim referencama.

DUGOGODIŠNJI SPOR

Podsjetimo, spor oko toga tko bi, te po kojim uvjetima trebao upravljati šibenskim Bikarcem traje odavno. Intenzivirao se prije izbora kada se župan Pauk i bivši šibenski gradonačelnik Ante Županović nisu mogli usuglasiti ni oko čega u ovoj priči. Pauk je inzistirao na osnivanju županijske tvrtke, podvlačeći taj svoj zahtjev tvrdnjom kako Bikarac mora zbrinjavati otpad iz svih županijskih gradova i općina, te da samim time ingerencija nad upravljanjem tvrtkom treba biti županijska. Županović je, pak, tvrdio kako je Grad vlasnik terena na kojem se gradi RCGO, te da Grad mora raspolagati i vlasništvom nad tim pogonom kako ne bismo raspačavali šibensku imovinu. Danas, župan je stisnuo ruku na prijedlog novog gradonačelnika Željka Burića.

OSNIVANJE NOVE TVRTKE

– S prijašnjom SDP-ovom vlasti u Šibeniku nikako se nismo mogli dogovoriti oko osnivanja nove tvrtke koja bi raspolagala Bikarcem. Oni su stali isključivo iza stava da bi Bikarac vodila Gradska čistoća, i o ničemu drugom nisu htjeli uopće ni razgovarati. Mi u Županiji mislimo kako tvrtka koja prikuplja otpad ne može istovremeno tim otpadom i raspolagati i prerađivati ga. Mi u Županiji nikad nismo ni imali namjeru baviti se poslovanjem Bikarca, ali zbog nerazumijevanja s bivšom vlasti, stanje je ostalo takvo kakvo je. S druge strane, s današnjom vlasti u Šibeniku lako ćemo se dogovoriti, osnovat će se nova tvrtka koja će raspolagati Bikarcem. Grad Šibenik vjerojatno će u tom poslu imati najveći vlasnički udio, nešto poput Vodovoda danas, ali o detaljima još je rano govoriti. U svakom slučaju, s Gradom ćemo se lako dogovoriti – kaže župan Goran Pauk. U mogućnost dogovora vjeruju i u gradskoj upravi. Prvi potez jest stavljanje odluke o pokretanju ovog mehanizma pred vijećnike u Gradskom vijeću. A, to će se, kako doznajemo, desiti već idućeg tjedna.

Mario Krnić, Jelena Devčić

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.