Koncept projekta uređenja tvrđave Barone prošao prvu stepenicu za dobivanje sredstava iz EU fondova

Evaluacijska komisija Središnje agencije za financiranje i ugovaranje izvijestila je danas Grad Šibenik kako je koncept projekta  Barone: Otkrivanje bogate povijesti-put u uspješnu budućnost, prošao prvu stepenicu  za dobivanje sredstava za navedeni projekt. Riječ je o IPA IIIC (The Business –Related Infrastructure), a sada predstoji slijedeća faza u kojoj će se ocjenjivati cjelokupni  projekt, te ćemo početkom 2014. znati konačan ishod.

-Ovo su izvrsne vijesti ne samo u smislu revitalizacije još jednog šibenskog kulturno-povijesnog spomenika, već i zbog potvrde da  u Gradskoj upravi imamo tim mladih ljudi koji uspješno pripremaju projekte i postižu odlične rezultate- kazao je zamjenik gradonačenika mr.sc. Danijel Mileta.

Projektuređenja tvrđave Barone uključuje restauraciju, revitalizaciju i održivo korištenje ovog spomenika kulturne baštine na dobrobit i korist svih građana Šibenika.

PARTNERI

Partneri u projektu su Grad Šibenik i Društvo za zaštitu šibenske baštine ‘Juraj Dalmatinac’. Prema projektu na tvrđavi Barone  će se nalaziti visokotehnološki muzej koji koristi augmented reality tehnologiju (tehnologiju „proširene stvarnosti“) za prezentaciju ‘postava’. Na taj način posjetitelji putem smart-phonea, tableta (ili u budućnosti AR naočala) mogu promatrati i istraživati sadržaje iz bogate šibenske povijesti, a prvenstveno iz razdoblja Kandijskog rata. Posebna atrakcija bit će pogled s vidikovca na panoramu Šibenika kakav je bio u 17. stoljeću. Tvrđava će se obnoviti, bedemi sanirati i nadograditi kako bi se što više približili izvornom obliku te kako bi se spriječilo dalje propadanje. Postojeći objekt će se ukloniti i izgradit će se novi koji će biti podijeljen na gastro – kulturni dio, suvenirnicu, lounge zonu i sanitarni čvor. Objekt će biti ostakljen kako bi zadržao funkciju vidikovca.

Uz sami objekt, iskoristit će se prirodni pad terena i napraviti amfiteatar za manje manifestacije i predavanja kapaciteta do 100 posjetitelja. U zapadnom kutu tvrđave urediti će se i igralište za naše najmlađe sugrađane.

projekt tvrdava barone 1

Procijenjena vrijednost projekta iznosi 1.385.645 EUR. Najveći dio (75%) trebao bi se financirati sredstvima iz fondova EU, IPA IIIC programa, a ostatak bi financirao Grad Šibenik (25%).

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.