KREĆE SMJENA RAVNATELJICE? Slučaj šibenskog kazališta ‘češlja’ i policija!

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Šibensko Gradsko vijeće, kako neslužbeno doznajemo, na svojoj idućoj sjednici koja bi se trebala održati 14. veljače, odlučivat će o sudbini ravnateljice Hrvatskog narodnog kazališta Šibenik Neri Gojanović Kljajić koja je, prema informacijama koje je za Šibenski tjednik ranije iznio gradonačelnik Željko Burić, lažiranjem financijskih izviješća šibenskog teatra i Međunarodnog dječjeg festivala pokušala zatajiti minus na računu. Prijedlog o razrješenju ravnateljice Gradskom vijeću poslat će Kazališno vijeće i to, navodno, već ovih dana.

Predsjednik Kazališnog vijeća Davor Šarić za Šibenski tjednik je kazao kako će, ukoliko ga iz gradske uprave suoče s konkretnim činjenicama o tome da ravnateljica nije poslovala zakonito, Kazališno vijeće sazvati odmah i ‘povući odgovarajuće poteze’.

AKO JE ISTINA – BIT ĆE POSLJEDICA

– Mi smo legalisti i nismo se dosad željeli povoditi za kuloarskim pričama, već smo čekali dubinsku financijsku analizu o poslovanju kazališta. Ako se otvore karte i dokažu nepravilnosti, sazvat ćemo vijeće i postupiti moralno, ljudski i poslovno ispravno. To je naša odgovornost – kazao je Šarić.

Senka Ramljak, gradska pročelnica za financije dovršila je financijsku analizu 9-mjesečnog izviješća koje je Nera Gojanović Kljajić koncem rujna 2013. godine ponudila Kazališnom vijeću, s dodatkom neknjiženih i neplaćenih računa, te je odgovornima prikazala stvarno financijsko stanje šibenske kazališne kuće.

Doznajemo kako je prekipjelo i šibenskom gradonačelniku koji je Gojanović Kljajić već pozvao na razgovor i zatražio od nje ostavku na mjesto ravnateljice. Budući da je ona to, navodno, odbila, gradonačelnik je odlučio grotesku u šibenskom teatru presjeći argumentima. Razlog više za takvu njegovu odluku jest činjenica da je slučaj Nere Gojanović Kljajić i nezaklonitosti u poslovanju nedavno preuzela i šibenska policija. Kako nam je potvrđeno iz PU šibensko-kninske, krim policija vrši istraživanje, a na temelju nekolicine anonimnih prijava koje je policija zaprimila na teret ravnateljice.

Neobično u čitavoj ovoj priči jest što ravnateljica odbija otići, usprkos svim argumentima koje su njoj na teret javno, putem medija stavili iz gradske uprave. Navodno joj je ponuđeno da ostane raditi u kazalištu, no da upravljačko mjesto prepusti nekom drugom, no ona je na sve odmahnula rukom. Zatražila je samo da je u službi financija Grada Šibenika papirnato suoče s optužbama koje joj se stavljaju na teret. A, one su, podsjetimo, brojne. Zasad se odnose na kršenje zakona o fiskalnoj odgovornosti, odnosno na činjenicu da je nadzornim tijelima u rujnu ove godine prikazala krivo financijsko stanje na računima kazališta i MDF-a, zatajivši dugovanja.

Gojanović Kljajić, štoviše, pokušala je u rujnu prošle godine uvjeriti svoje Kazališno vijeće da je ustanova, kad se sve zbroji i oduzme, u plusu od 132 tisuće kuna, a zapravo je u tom trenutku, dugovala pozamašnu svotu. Ravnateljica nije knjižila račune koje je zaprimala za usluge koje je koristilo šibensko kazalište, već ih je uskratila svom knjigovodstvu. Njezina je rabota otkrivena kada su predstavnici pravnih subjekata kojima je ostala dužna počeli dolaziti u šibensku gradsku upravu i potraživati svoj novac na Odjelu za financije. Tada se otkrilo da ti računi nigdje nisu evidentirani, a da ih se nakupilo poprilično. Ispostavilo se da je samo prema hotelu Imperijal ostao neknjiženi i neplaćeni dug od 255 tisuća kuna, hotelu Jadran kazalište je dugovalo 91 tisuću kuna, restoranima Vijećnica i Peškarija preko 55 tisuća kuna, filmskim distributerima ukupno 7,2 tisuće kuna, iznajmljivačima smještaja preko 55 tisuća kuna…

MDF I MUSICA APPASSIONATA BEZ IZVIJEŠĆA

Kažimo kako do danas Vijeće MDF-a nije prihvatilo ravnateljičino financijsko izviješće za tu manifestaciju, a Gojanović Kljajić, unatoč obvezi, do danas nije sastavila i predočila izviješće za festival komorne glazbe Musica appassionata. Budući da je budžet festivala planiran u iznosu od 117 tisuća kuna, bit će zanimljivo vidjeti njegovu financijsku sliku, ako je poznato da je samo Zagrebačka filharmonija za svoj nastup zaračunala 80 tisuća kuna.

Ishod ove sage teško je predvidjeti, no gradonačelnik Šibenika Željko Burić odavno je istaknuo kako je to problem koji treba riješiti hitno. Svemu ovome ne pomažu niti potpuno popucali odnosi između ravnateljice Gojanović Kljajić i djelatnika kazališta koji su peticijom još u lipnju izrazili svoje nezadovoljstvo njezinim vođenjem teatra, optuživši je čak i za mobbing. Odnosi se do danas nisu popravili, iako je ravnateljica dobila šansu da počisti u svojoj kući. Zapravo, zategnutiji su no ikad, a to se vidi i iz ‘geste’ ravnateljice koja je odbila molbu mladog šibenskog glumca Jakova Bilića da ode u Šangaj na poziv Udruge ‘Putovima Marka Pola’ koja je ‘odgovorna’ za šibensko-kinesko prijateljstvo.

Neću utjecati na Kazališno vijeće

– Pitanje Nere sada je pitanje struke i činjenica. Održat ćemo zajednički sastanak na ovu temu te ćemo svima zainteresiranima predočiti sve činjenice. Razlike između ravnateljičinog izviješća i onoga što su utvrdile naše službe postoje na osnovu nekniženih računa, no ja neću niti mogu utjecati na podluku Kazališnog vijeća o statusu Nere Gojanović Kljajić. Naša je obveza tom tijelu prezentirati svoj nalaz, a oni će kasnije, skuladno Statutu kazališta, povući poteze – kaže šibenski gradonačelnik Željko Burić.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.