Kruzeri na Gatu Vrulje iskrcali gotovo 20.000 gostiju

Postaje li Šibenik nova kruzer destinacija? Lučka uprava Šibenik radi sve da upravo to i postanemo. Ove sezone rekonstruiran je dio gata Vrulje za prihvat kruzera, a do iduće sezone trebali bi dobiti još četiri veza za prihvat međunarodnog i domaćeg putničkog prometa, za brodove dužine do 260 metara i do 180 metara. Sve to uvjet je povećanja putničkog prometa u našem gradu.

OSTVARENO POVEĆANJE

– Do danas je u šibensku luku uplovilo 62 kruzera s čak 19.391 putnika. Do kraja godine očekujemo oko 30.000 putnika, što će ako se ostvari, biti povećanje od 100 posto. Usporedbe radi, lani smo imali 84 uplovljavanja i 15.355 putnika. Ovi brojevi govore da smo već sada probili prošlogodišnje brojke – kazala je Gordana Mrčela, iz marketinga Lučke uprave Šibenik. Tvrdi da će kruzeri ove godine u Šibeniku ukupno provesti 102 dana, što je 20 posto više nego prethodne godine. Najveća ploveća tvrđava koja je uplovila u Šibenik ove godine je 207,10 metara dug ‘Thomson Majesty’. Plovi pod zastavom Malte, dolazi iz Venecije, a kapacitet mu je oko 1.500 putnika i 600 članova posade.

– Riječ je o kruzeru koji će prema bookingu u Šibenik dolaziti svaka dva tjedna sve do kraja desetog mjeseca. Napominjem da će ove godine u Šibeniku uploviti ukupno 12 puta – nastavlja  Gordana Mrčela. Paralelno u zimskom periodu Šibenik ugošćuje i nešto manje kruzere. Riječ je 60 metra dugim bordovima Athena i Artemis.

PROMOCIJA MEDITERANA

Kako je u ostatku Hrvatske? Prema podacima Državnog zavoda za statistiku kružnih putovanja stranih brodova, u prvih šest mjeseci ove godine bilo je 305 ili 5,2 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, a na tim je brodovima u Lijepu Našu došlo 16,4 posto više putnika ili njih 443,6 tisuća. Kako klasična kružna putovanja gube reputaciju luksuznog putovanja, kruzera je sve više, pa je promocija ovog vida turizma postala sve važnija i za Šibenik.

– Promoviramo Šibenik kao važnu kruzer destinaciju, sudjelujemo na svim važnijim sajmovima poput Seatrade Cruise Shipping Convention, Miami. Osim toga, Lučka uprava Šibenik je članica Medcruise organizacije koja je osnovana s ciljem promocije mediteranskog područja kao destinacije i povezivanja luka članica (kojih je trenutno 71) s područja čitavog Mediterana radi razmjene iskustava i informacija – zaključuje Gordana Mrčela.

ZAVRŠENA PRVA FAZA PROJEKTA GATA VRULJE

Nakon što je u ožujku ove godine posao rekonstrukcije gata Vrulje dobila udruga Strabag A.G. i Pomgrad inženjering, radovi na ovom vrlo važnom projektu konačno su se intenzivirali. Dugo je pogled na gradilište gata Vrulje bio otužan, dizalice su besposleno stajale, a Konstruktor kojem je prvotno povjeren posao vrijedan 12 milijuna eura kopnio u stečaj. Ipak, krajem godine priča se počela pokretati, Konstruktor je dobio ‘košaricu’ da bi u proljeće posao preuzeo Strabag i Pomgrad. Novi izvođači, već nakon nekoliko mjeseci, ispunili su očekivanja Lučke uprave Šibenik te početkom kolovoza dovršili prvu fazu projekta, pristanište za kruzere. Na gat Vrulje prvi se privezao 207- metarski ‘Thomson Destiny’.
ZADOVOLJNI IZVOĐAČEM

– S obzirom na sve probleme inače vezane za preuzimanje gradilišta, demobilizaciju opreme prijašnjeg izvođača radova, uvođenje novog izvođača radova, možemo slobodno reći da smo više nego zadovoljni s dinamikom izvođenja radova i rokom završetka I. faze radova s objektivno minimalnim i opravdanim kašnjenjem od nekih desetak dana – zadovoljan je ravnatelj šibenske Lučke uprave Marijan Petković.
Ljeto nije spriječilo izvođača u nastavku radova na drugoj fazi projekta, rekonstrukciji dva veza za prihvat brodova u međunarodnom putničkom prometu (jedan brod dužine do 260m i jedan do 180m ) te dva veza za prihvat brodova u domaćem linijskom prometu prema otocima. Prema ugovorenim rokovima završetak tih radova planira s 01. srpnja 2014. godine. Trenutno se vrši nasipavanje kamenim materijalom novih lučkih površina, a izvodit će se i podvodna bušenja za postavljanje pilota za novu operativnu obalu za prihvat brodova u domaćem linijskom prometu – navodi Petković.
KONCESIJA ZA TERMINAL POČETKOM 2014.
Kada su posrijedi rokovi za treću fazu, uređenje pomorsko-putničkog terminala, Petković ne želi ‘izlijetati’ s rokovima.
Budući da se ovaj projekt provodi u vremenu dosta nepovoljnom za investiranje, u ovom trenutku moramo biti oprezni s iznošenjem rokova za dovršetak cijelog projekta – svjestan je Petković. Za izgradnju, uporabu i upravljanje terminalom predviđeno je raspisivanje koncesije, budući da treću fazu projekta financijski ne pokriva Europska banka za obnovu i razvoj, prije čega će Lučka uprava ispitati mogući interes domaćih i inozemnih ulagača i to već za dva mjeseca. Petković vjeruje kako se natječaj za putnički terminal može objaviti već početkom iduće godine.Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.