Kubrickova ostavština za šibenske filmske večeri

U Šibeniku sanjati ono jedno malo umjetničko kino gdje bismo tražili zaštitu od dosade ili se hranili kreativnim stvaralaštvom – nema smisla. Ipak, utjehu pronalazimo u programu Filmskih večeri srijedom u Gradskoj knjižnici ‘Juraj Šižgorić’ koja za mjesec studeni priprema zanimljiv repertoar, a otvorit će ga, kako je bilo i najavljeno, kultni redatelj Stanley Kubrick.

PROBLEMI ZA ‘ISTOČNI BLOK’

Prve srijede u studenom bit će prikazana Kubrickova tri naslova – dva kratkometražna i jedan dugometražni film. Napomena, bez prijevoda, no kako je riječ o filmovima s engleskog govornog područja, to ne bi trebala biti prepreka da se ne pogledaju ‘Leteći svećenik’, ‘Dan borbe’, i ‘Ubojstvo’.

– Stanley Kubrick je bio iznimno zahtjevan prilikom odobravanja prikazivanja svojih filmova u zemljama ‘istočnog bloka’ tako da je većina njegovih filmova kod nas izdana tek nakon njegove smrti dok ova tri naslova kod nas nikad nisu prikazana niti su izdana u DVD formatu – poručuje voditelj filmskih večeri, Nikica Šupe. U nastavku mjeseca bit će prikazana još tri filma i to redatelja Roberta Altmana i braće Coen (Joel i Ethan). Riječ je o redateljima na čije je radove Kubrick itekako imao utjecaja.

KULTNA BRAĆA COEN I ALTMAN

Prvi nakon Kubricka je Robert Altman (14. studenog) s naslovom iz 1977. godine – ‘3 žene’. Ostale dvije srijede posvećene su braći Coen pa ćemo prvo gledati ‘Krvavo jedinstvo’ iz 1984. godine, a potom i ‘Bartona Finka’ iz 1991. Filmovi su na rasporedu 21. i 28. studenog, a sve projekcije počinju u 20 sati. Prije prvog kadra, očekujte uvodno predavanja i obrazloženje kako je to Kubrick utjecao na spomenute redatelje.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.