KUPI ME, KUPI ME… U šibenskim trgovinama val sezonskih sniženja, cijene niže i do 70 posto

S početkom kolovoza kreće novi val sezonskih sniženja, što je idealna prilika mnogim građanima da obnove garderobu za mnogo manje novca no inače. Već sada iz brojnih izloga vrište natpisi s ‘sniženja’ ili ‘popust 30-70%’, a da prava sezona sniženja nije još niti počela. Prema starom Zakonu o zaštiti potrošača koji je još uvijek na snazi, barem petina, odnosno 20% proizvoda pritom mora biti na najvećem istaknutom postotnom sniženju, a mora biti istaknuta i originalna maloprodajna cijena. Isto je predviđeno i novim zakonom koji na snagu stupa s prvim danom 2015. godine, ali se mijenjaju neka druga pravila ‘igre’. Dobro ih je znati kako biste mogli zaštititi svoja potrošačka prava.

Naime, prema novom zakonu, usvojenom u ožujku ove godine, trgovci mogu tri puta godišnje ponuditi sezonska sniženja po isteku sezone i to između 27. prosinca i 10. siječnja, 1. i 15. travnja, te 10. i 25. kolovoza. Ako se ne prodaju svi proizvodi, trgovac može nastaviti s prodajom proizvoda po sniženoj cijeni do isteka zaliha, ali ne smije to oglašavati kao sezonsko sniženje. Kršenje neke od ovih odredbi trgovce može koštati između 10.000 do čak 100.000 kuna.

AKCIJSKE PRODAJE

Osim sezonskih sniženja, organiziraju se i akcijske prodaje određenih proizvoda. One se, za razliku od sezonskih sniženja, mogu održavati bilo kada tijekom godine, a moraju biti označene riječima ‘akcija’ ili ‘akcijska prodaja’. Tako se, osim robe na postotnom sniženju, mogu naći akcije u kojima se plaćaju dva (skuplja) proizvoda, dok trećeg kupac dobiva besplatno, što rado koriste trgovine obućom i sportskom opremom. Na taj se način u jednoj trgovini za sezonu može opremiti cijela obitelj.

Treća vrsta prodaje proizvoda s popustima je rasprodaja koja se može organizirati u izvanrednim situacijama poput one kada se trgovina zatvara, seli, preuređuje ili se određeni proizvod povlači iz prodaje.

Da je ljetna sezona, barem što se trgovina tiče, na izmaku vidljivo je u šibenskim dućanima, kako po centru grada, tako i u shopping centrima. Trgovački centar Dalmare pri tome prati svjetske trendove, pa će početkom kolovoza organizirati Late Night Shopping, čime posjetitelji dobivaju priliku obaviti kupovinu po dodatnim popustima u brojnim trgovinama tijekom produljenog radnog vremena. Iz Dalmare centra javljaju nam kako se prosječni popusti u trgovinama kreću između 10 i 50 posto, s time da svaki zakupac ima pravo sam odrediti koliki će popust odobriti u svojoj trgovini. Tako, primjerice, Argentum srebrnarnice odobravaju popust od 50 posto na cjelokupan asortiman srebrnog nakita do kraja kolovoza, dok je zlatni nakit snižen 20 posto.

LIJEPE UŠTEDE

I izlozi trgovina u centru grada prepuni su istaknutih sniženja koja se odnose na sezonsku odjeću i obuću, ljetne haljine, košulje, majice i kupaće kostime, ali se mogu pronaći i nesezonski komadi poput pidžama ili donjeg rublja. Popusti se uglavnom kreću od 30 do 50 posto, ponegdje i do 70 posto, a traju do isteka zaliha. Pri tom je bitno naglasiti da je u pravilu samo dio asortimana snižen, pa pripazite gdje vam bježi pogled jer popusti su stari trgovački trik kojim privlače mušterije, a kasnije vam pokušavaju prodati i ono što niste naumili kupiti. Uz malo više utrošenog vremena na obilaženje i pronalazak odgovarajućih veličina u moru ponude, u ovom se periodu ipak može lijepo uštedjeti.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.