Lako nam je moliti kada tražimo od Boga nešto, ali kada treba zahvaliti…

Lako je moliti za milosti, međutim molitva hvale je teža – ali to je molitva istinske radosti – rekao je papa Franjo na svetoj misi u Domu sv. Marte.

U središtu Papine homilije bila je poruka Poslanice Efežanima, u kojoj sveti Pavao radosno blagoslivlja Boga. Radi se o molitvi hvale – primijetio je Sveti Otac – vrsti molitve koja nije među nama tako uobičajena. Hvaliti Boga – smatra Papa – „čista je zahvalnost“ i uvodi „u veliku radost“.

„Znamo izvrsno moliti kada tražimo štogod i kada zahvaljujemo Gospodinu“ – rekao je Papa – „ali molitva hvale i slavljenja malo je teža za nas: nismo previše navikli hvaliti Gospodina.“

Poticaj na hvalu pak „,možemo bolje osjetiti kada se sjetimo stvari koje je Gospodin učinio u našem životu“, kazao je Sveti Otac, podsjećajući na Pavlove riječi: „U njemu – u Kristu – [Bog] nas izabra za sebe prije postanka svijeta’. A spontani odgovor na to – kaže Papa – molitva je hvale: „Neka je blagoslovljen Gospodin jer me je izabrao! To je radost zbog očinske blizine i nježnosti“ – objasnio je te nastavio:
To da me je Gospodin odabrao prije postanka svijeta – „to se ne može shvatiti ni zamisliti: Gospodin me je poznavao prije stvaranja svijeta, moje ime bilo je u Gospodinovu srcu … Ako ne vjerujemo u to, nismo kršćani“ – možda bi bili općenito teisti, ali ne kršćani – „Kršćanin je izabran u Božjem srcu prije postanka svijeta. I ova misao ispunja naše srce radošću: ja sam izabran! I daje nam sigurnost“ – istaknuo je Sveti Otac Franjo.

„Naše je ime“ – primijetio je dalje Papa – „u srcu Božjem, u nutrini Božjoj, kao što se dijete prije rođenja nalazi unutar svoje majke. To je naša radost zbog izabranja.“ To se ne može „shvatiti samo glavom, čak ni samo srcem. Da bi se to shvatilo, potrebno je ući u tajnu Isusa Krista. Tajnu njegova ljubljenoga Sina, koji svoju milost ‘preobilno u nas uli, zajedno sa svom mudrošću i razumijevanjem, obznanivši nam otajstvo svoje volje po dobrohotnom naumu svojem.’“

„Kada slavimo euharistiju“ – dodao papa Franjo – „ulazimo u tu tajnu, koja se ne može u potpunosti shvatiti: Gospodin je živ, s nama je tu, u svojoj slavi, u svojoj punini“ i prikazuje opet svoj život za nas.

„Ovaj stav ulaska u tajnu trebamo učiti svakoga dana“ – naglasio je Papa, definiravši kršćanina kao čovjeka „koji se trudi ući u tu tajnu“, a „tajna se ne može kontrolirati“, već je tu da se u nju uđe – smatra Sveti Otac.

Molitva hvale je stoga – zaključuje Papa – prije svega molitva radosti, zatim molitva sjećanja: „koliko je toga Gospodin učinio za mene! S koliko nježnosti me je pratio, kako se ponizio; utjelovio se kao što se otac saginje nad djetetom kako bi mu pomogao hodati.“ Konačno je to molitva Duhu Svetom, koji nam daruje „milost ulaska u tajnu, osobito kada slavimo euharistiju“ – kazao je na koncu papa Franjo.

IZVOR/FOTO: bitno.net

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.