Lambaša: Stečaj ‘Remonta’ proveden je u korist radnika

Stečajni postupak Remontnog brodogradilišta Šibenik koji je otvoren prije točno deset godina i okončan 2006. godine, proveden je na najbolji mogući način i u korist njegovih radnika, ustvrdio je to na konferenciji za novinare Draško Lambaša, nekadašnji stečajni upravitelj RB-a Šibenik, reagirajući na nedavne optužbe upućene na njegov račun od grupe bivših radnika predvođenih Brankom Kronjom.

 ISPLAĆENE OTPREMNINE

– Suglasnost na otvaranje stečaja dalo je Ministarstvo obrane, a u trenutku otvaranja stečaja Remontno brodogradilište bilo je praktički bez imovine. Alati i strojevi bili su pod založnim pravom Jadranske banke koja je potraživala 13 milijuna kuna, a objekti na pomorskom dobru. Godinama prije stečaja isplaćivale su se samo netto plaće bez plaćanja doprinosa, godišnji prihodi iznosili su 19, a rashodi 38 milijuna kuna, račun je bio blokiran, a ukupna dugovanja prema vjerovnicima dosegnula su 90 milijuna kuna. Unatoč takvoj situaciji, tijekom stečajnog postupka za 119 djelatnika koji su proglašeni neminovnim tehnološkim viškom isplaćene su otpremnine u ukupnom iznosu od 4,5 milijuna kuna, odnosno isplaćene otpremnine kretale su se između 10 do 60 tisuća. Ujedno, radnicima su isplaćene i tri zaostale plaće. Osobno sam izuzetno zadovoljan provedenim stečajnim postupkom, jer je 230 radnika ostalo raditi kod novog koncesionara – kazao je Draško Lambaša.

PONOVNO ĆU TUŽITI KRONJU

Lambaša se osvrnuo na još uvijek neisplaćena potraživanja bivših radnika u iznosu od 5,5 milijuna kuna.

– Po meni ta potraživanja nisu sporna i ona će zasigurno biti namirena kad se okončaju svi vjerovnički parnički postupci. No, u sklopu tih 5,5 milijuna kuna, najmanji dio se odnosi na isplaćene plaće, uglavnom se radi putnim troškovima, regresima i jubilarnim nagradama. Inače, posve su pogrešne tvrdnje bivših radnika da je Vlada trebala za izvlašteno pomorsko dobro platiti RB-u 300 milijuna kuna, jer za to nisu postojale nikakve zakonske osnove – dodao je Lambaša.

Draško Lambaša najavio je podizanje tužbe protiv Branka Kronje, predsjednika Udruge ‘Plodovi rada’, koja okuplja bivše djelatnike ‘Remonta’.

– Kronju sam već jednom tužio zbog nanošenja štete mom profesionalnom i osobnom ugledu, te sam taj spor pravomoćno dobio. No, Kronja i dalje nastavlja po starom, te me kontinuirano, bez argumenata, proziva za nekakve pogreške u stečajnom postupku. Stoga ću Kronju ponovno tužiti – zaključio je Lambaša.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.