Lana Stojićević pozvana u zagrebački Muzej suvremene umjetnosti

Prošlog tjedna u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti otvorena je šesta po redu izložba ‘T-HTnagrada@msu.hr’. Osim što je riječ o godišnjoj nagradi za otkup djela, radi se i o izložbi koja predstavlja novija ostvarenja hrvatskih suvremenih umjetnika, a među trideset i osam odabranih umjetničkih, izloženih radova našlo se i jedno šibenskog autora.

Riječ je o diplomskom radu pod imenom ‘Dvoboj’ mlade šibenske umjetnice Lane Stojićević. Nakon sudjelovanja na 31. salonu mladih, Lana će svojih devet ručno izvezenih goblena hrvatskoj javnosti predstaviti i u sklopu ‘T-HTnagrada@msu.hr’.

PROLAZ STROGE SELEKCIJE

Njezini ‘suvremeni’ gobleni otkrivaju nekonvencionalne motive vezane uz borbu za društvenu i političku moć.

– Ukratko rečeno, radom propitujem društveno zadane uloge, rodnu podjelu posla, zadane norme, te položaj žena i ženske umjetnosti kao i položaj tekstilnih rukotvorina u suvremenoj umjetnosti – objašnjava mlada umjetnica s diplomom splitske Umjetničke akademije. U drugoj polovici prošle godine, Lanin ‘Dvoboj’ prošao je strogu selekciju te je izabrane među dvadeset od ukupno sto osamdeset pristiglih radova koji su izloženi na Salonu mladih, najznačajnijoj bienalnoj manifestaciji posvećenoj umjetnicima do trideset i pete godine života. Niti pola godine kasnije, Lanin diplomski uradak ponovno prolazi još jednu strogu selekciju.

– Isti rad, također putem natječaja, uvršten je na upravo otvorenu izložbu ‘T-Htnagrada@msu.hr’, u Muzeju suvremene umjetnosti, u Zagrebu. Radi se o manifestaciji koja predstavlja relevantni presjek trenutačnog stanja u hrvatskoj suvremenoj umjetnosti u kojoj su ravnopravno zastupljene sve generacije umjetnika. Ove godine od prijavljenih dvjesto, odabrano je trideset i osam radova – objašnjava umjetnica koja već s prvim radom neprestano izaziva pozornost stručnjaka i laika-ljubitelja umjetnosti.

VELIKA ČAST

– S obzirom da sam diplomirala slikarstvo na Umjetničkoj akademiji u Splitu prije nešto više od pola godine i to s tek napunjene 23 godine, obje izložbe velika su stvar za moju tek započetu karijeru. Radi se o radu u koji je uloženo jako puno truda i vremena, što na osmišljavanje i istraživanje, što na izradu, jer sam svih devet radova sama ručno izvezla. Ovaj uspjeh potvrda je da se sav taj trud isplatio – tvrdi Lana koja ne skriva da se nadala prolazu na natječaju. Ipak, i poziv na sudjelovanje na skupnoj izložbi podjednako laska njenom umjetničkom stvaranju.

– Moram priznati da je velika čast vidjeti svoj rad u tako značajnoj instituciji kao što je Muzej suvremene umjetnosti, kao i pored radova priznatih hrvatskih suvremenih umjetnika – zaključuje autorica pred kojom je, ako je suditi prema dosadašnjim rezultatima, svjetla budućnost. Izložba radova u MSU-u otvorena je do 23. ožujka, a autor postava je Vladimir Čajkovac.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.