LAS VEGAS U STANKOVCIMA: Aerodrom, hoteli, kasina, teniski tereni

Lokacijska dozvola za aerodrom je ishođena, Ministarstvo poljoprivrede dalo je suglasnost za prodaju ili darovanje općini stotinjak hektara zemljišta i gotovo je sve spremno za projekt Las Vegas u Stankovcima. U to vjeruju investitor, 65-godišnji zagrebački pilot Josip Crnčević i načelnik općine Stankovci Željko Baradić koji su još prije četiri godine počeli raditi na elaboratu i prikupljati dokumentaciju za projekt koji bi oživio zadarsko i šibensko zaleđe, a rezultirao bi, kako planiraju investitori, zaposlenjem nekoliko tisuća ljudi.

Nekad doslovno ledina u Stankovcima naporima načelnika Željka Baradića u pretkrizna vremena proglašavana je najperspektivnijom poduzetničkom zonom na Jadranu, a sada bi u susjedstvu trebala dobiti aerodrom za privatne zrakoplove svjetskih bogataša.

No aerodrom smješten nadomak nacionalnih parkova Krka, Kornati i Paklenica, dakle turistički najjačih područja, bit će samo uslužna djelatnost za STG city – sportsko-turističko-gospodarski grad u Stankovcima. Tamo bi prema planu investitora Josipa Crnčevića trebala niknuti tri hotela s pet zvjezdica, tri kasina, dva doma za umirovljenike, dvije sportske staze, osam teniskih terena, trgovački centar, zrakoplovna marina, servis za zrakoplove…

Crnčević nam je rekao kako vjeruje da će projekt zaživjeti unatoč problemima na koje je u posljednje četiri godine nailazio.

– U srijedu bi lokacijska dozvola trebala postati pravomoćna, što znači da je 90 posto građevinskog dijela dokumentacije za početak radova riješeno. Sad više nitko neće moći reći da smo neozbiljni. Sam aerodrom bit će na 50 hektara, ja sam investitor u njegovu gradnju, a stajat će nas oko 50 milijuna eura. Ostalih možda i više od 300 milijuna eura ulaganja bit će na preostalih 50 hektara i kada slete prvi avioni, a nadam se da će to biti sljedeće godine,  počet će gradnja hotela, kasina, trgovačkog centra, teniskih igrališta, trkaćih staza za aute… Usuđujem se reći da bi to bio mali Monaco, ako baš ne i Las Vegas, jer to radimo za jako bogatu klijentelu iz sjeverne i zapadne Europe i šire, a sve su već prepoznali i brojni svjetski investitori. Kažu: “Dok ne sletim svojim avionom u Stankovce, nemamo o čemu razgovarati”, ali sada smo blizu i čim otkupimo zemljište, a Ministarstvo poljoprivrede dalo je suglasnost, dolaze bageri. To znaju i investitori pa vam mogu reći da su iz Saudijske Arabije zainteresirani za hotele, iz Austrije za servis za zrakoplove i za domove za umirovljenike, za kasino imamo ozbiljnog ulagača iz Hong Konga – rekao nam je Crnčević i zaključio: – Neka sada dođu iz Vlade i vide da postoje projekti i investitori. Uostalom, da nije bilo birokracije, mi bismo i prije sve napravili.

Željko Baradić, načelnik općine Stankovci, potvrdio nam je da očekuje da zemljište bude prodano ili darovano općini Stankovci sljedeći tjedan, što je uvjet za početak radova.

– Lokacijska dozvola sadrži 12 rješenja suglasnosti i dozvole 12 institucija.

Dobili smo suglasnost svih ministarstava i ostalih državnih institucija te prepreka više nema. U sljedeće četiri godine zaposlit će se samo na radovima lokalna građevinska operativa i tu će biti više stotina radnih mjesta. Projekt neće imati štetnih utjecaja na ljude i na okoliš, dakako ni na Vransko jezero. Veću buku, primjerice, radi motor kad prođe kroz Stankovce nego mali avion koji slijeće 800 metara od centra sela. Usto će taj zrakoplov i drugi brojni zrakoplovi bogataša donijeti nova radna mjesta, zaradu i bolji život – zaključio je Baradić.

IZVOR: vecernji.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.