Lažni MUP traži uplatu 500 kuna, Šibenčani nasjeli na prijevaru

MUP vam je zaključao računalo i tražio da u roku 72 sata putem ‘Pay Safe’ kartice uplatite 500 kuna za otključavanje? Ukoliko ste posljednjih dana dobili ovu poruku na svom računalu, postali ste žrtva virusa kojim njegovi tvorci, koristeći autoritet policije, potpuno protuzakonito izvlače novac iz vaših džepova. Virus blokira pristup Windows radnoj površini, a upravitelju zadataka (taskmanager), registryju i korisniku onemogućuje rad na kompjuteru. Istovremeno, na radnoj površini računala pojavljuje poruka da su otkrivene ilegalne radnje, poput skidanja glazbenih datoteka, te korisnika računala optužuje da krši ‘članak 202. Kaznenog zakona Republike Hrvatske’. Ovaj dosadni virus hrvatskim računalima hara već nekoliko mjeseci, a sa sličnim problemom bore i ostale zemlje Europske Unije ali i prekooceanske zemlje.

UPLATILI 500 KUNA

– U našoj Policijskoj upravi pet osoba prijavilo je da im se na računalu pojavio ‘virus Trojan’, četvorica srećom nisu platili ništa, dok je jedan platio 500 kuna. Obzirom na ovu učestalu pojavu, prema naputku MUP-a, a počevši od 5. listopada prošle godine, sve takve prijave su prosljeđivane u Policijsku upravu zagrebačku, radi objedinjavanja i daljnjeg postupanja – kazala je Marica Kosor, glasnogovornica PU šibensko-kninske. ‘Zaraženih’ računala i prevarenih građana vjerojatno je bilo i više, ali zbog straha od kažnjavanja (jer mnogi još uvijek imaju ilegalne softvere) mnogi ovakve slučajeve nisu prijavljivali policiji. Ministarstvo unutarnjih poslova, pak, ne provodi nikakvu akciju praćenja građana i kontrole korištenja Interneta i kršenja autorskih prava, stoga se građanima savjetuje da, ukoliko prime takvu poruku, slučaj prijave policiji ili jednostavno pozovu kompjuterskog stručnjaka koji će im očistiti zaraženo računalo.

Šibenski haker Denis Periša upozorava kako na ovakve ‘jeftine’ prijevare ne treba nasjedati.

SVE VIŠE PRIJEVARA

– Riječ je o klasičnom prevarantskom virusu odnosno GVU Trojanu, mada iskreno ne znam zašto ga zovu trojan jer je vidno virus, budući da trojan dopušta drugome da preuzme računalo. Maliciozan je i u svrhu prevare korisnika. Novac koji je uplaćen vjerojatno nikad neće biti vraćen. Ne znam što je taj Pay Safe, ali je van dometa našeg pravosuđa. Ljudi koji su uplatili, a bez da su se javili u MUP, prije svega su to i zaslužili, drugi put će biti pametniji. Netko nauči iz tuđeg primjera, a većina iz svog – poručuje Periša.

Interesantno je naglasiti da se policija u posljednje četiri godine sve češće bavi raznim računalnim prijevarama te da je evidentirano čak 165 takvih slučajeva, od kojih 28 nije riješeno, odnosno nije otkriven počinitelj.

– Tijekom 2008. godine prijavljeno je i procesuirano 14 ovih  kaznenih djela, godinu kasnije broj raste na 27 kaznenih djela računalne prijevare, dok 2010. bilježimo visokih 58 kaznenih djela takve vrste – nabraja Marica Kosor. Naglašava da je u 2011. zabilježen blagi pad tih djela pa je evidentirano 36 slučajeva, od kojih u osam slučajeva nije otkriven počinitelj. Lani je zabilježeno tek 30 kaznenih djela računalne prijevare.

Što napraviti ako dobijete Trojana

Umjesto da platite, slučaj prijavite policiji, možete potražiti pomoć informatičkog stručnjaka ili jednostavno virus uklonite sami, uz pomoć upute:

– pokrenuti računalo u Safe modu, držati pritisnutu tipku F8, odabrati strelicama opciju ‘Safe mode with Networking’ te pritisnuti ENTER; logirati se na računalo; pokrenuti Internet Explorer i downloadati program  http://www.2spyware.com/download/hunter.exe te isti instalirati i pokrenuti scan računala; po završetku ponovno pokrenuti računalo.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.