Lokalnu politiku ne zanima previše on-line generacija

U 21. stoljeću, internet je postao sastavni dio života svih građana, a oni koji ga ne znaju koristiti već se smatraju nepismenima. Odlučili smo provjeriti koliko naše lokalne političke stranke posvećuju pažnje promidžbi na internetu, koliko redovno ažuriraju svoje stranice ako ih uopće i imaju.

Najprije, vladajući u Šibeniku i Šibensko-kninskoj županiji, Hrvatska demokratska zajednica.

 GRADSKI HDZ NEMA STRANICU

 HDZ grada Šibenika uopće nema svoju internet stranicu, a nemaju ni njihovi gradski ogranci, tek se na svepopularnom facebooku mogu pronaći profili šibenske mladeži HDZ-a, gdje je zadnji post objavljen još prošle godine u prosincu, te ogranak mladeži stranke sa Šubićevca, gdje je nešto življe, ali također ništa specijalno, više se postavljaju linkovi na glazbene spotove, nego što se radi neka promidžba stranke. Dakle, na nivou grada Šibenika, HDZ-ovci se baš i ne mogu pohvaliti visokom razinom svijesti o potrebama interneta. Naravno, skoro svi članovi gradske uprave imaju svoje facebook profile, a gradonačelnik Željko Burić i svoj fan page.

Na razini županije HDZ ima svoju internet stranicu, ali i ona se ne ažurira često, zadnji post je od 17. veljače, s proslave 24. godišnjice osnivanja stranke u Šibeniku. Post prije toga je iz studenog prošle godine. Zanimljivo i kako na stranici postoji mogućnost on-line učlanjivanja u stranku, ali kad se klikne na taj link, dobijete obavijest da je stranica još u izradi. Dakle, sukus svega je da lokalni HDZ za internet ne mari previše.

S druge strane, šibenski i županijski SDP je itekako puno pažnje posvećuju internet promociji. I gradski i županijski odbor imaju pregledne stranice, vijesti se ažuriraju svakih nekoliko dana. Tu je i dosta drugih rubrika, poput poziva na volontiranje, i što je najvažnije, u samo nekoliko klikova možete se učlaniti u stranku i postati ponosan SDP-ovac. Sasvim drugačiji pristup internetu nego li kod ‘najljućih’ im političkih protivnika. Tu su još i brojni, vrlo aktivni facebook profili tijela i članove stranke.

 POPULARNI FACEBOOK

 Njihovi koalicijski partneri iz HNS-a puno su bliže HDZ-ovcima, što se interneta tiče. I oni imaju samo stranicu županijske organizacije, ažurirana je dva puta u zadnjih četiri mjeseca. Međutim, prijaviti se on-line u stranku moguće je sa samo par klikova. Gradski odbor HNS-a ima i dosta živu facebook stranicu.

HDZ-ovi partneri u Šibeniku HSP AS imaju tek facebook stranicu, ali je ona dosta živa, vijesti iz stranke ažuriraju se skoro svakog dana. Oni drugi pravaši, iz HSP-a, imaju šibensku facebook stranicu, te službene stranice županijskog tijela stranke, ali ažuriranjem se baš ne mogu podičiti, dvije vijesti godišnje nisu nešto čime bi se mogli pohvaliti.

Šibenski HSS ima jako živahnu facebook stranicu, a službene Internet stranice šibenskog ili županijskog ogranka nismo pronašli.

I da ne zaboravimo agilnog Stipu Petrinu, koji ima sve, i internet stranicu i jako posjećen facebook, što nas zapravo nimalo ne čudi.

Što kažu političari?

Goran Pauk, predsjednik HDZ-a Šibenik

pauk face2

Mislim da je interni dogovor u stranci bio da službene stranice ostanu na županijskoj razini, pa zato nemamo gradske stranice stranke, uglavnom zbog uštede. Svjestan sam da SDP djeluje puno aktivniji na internetu od nas, ali ipak su izbori lakmus papir volje građana i ono jedino što se na kraju broji. Ali, kako se slobodno mogu nazvati ‘informatičkim fanatikom’, nastojat ću malo pogurati ove naše internet stranice, pa i tu pokušati nadmašiti SDP.

Franko Vidović, predsjednik GO SDP-a Šibenik

vidovic

 Naravno da posvećujemo veliku pažnju internetu i našim stranicama, radi se o najbrže rastućem mediju, ako ne i najvažnijem, pa je sasvim logično da njegujemo i takav način komunikacije među našim članstvom. Logično je da tako rade sve stranke, osima ako se zovete HDZ. On line prijava u članstvo stranke je samo prvi korak, ti podatci zaprimaju se u tajništvu stranke, i tek onda službenim potpisom kreće članstvo. Ali, taj prvi korak je i najvažniji, zašto ne olakšati zainteresiranima pristup stranci.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.