MAJKA ČETVERO DJECE I SUPRUGA OBOLJELOG BRANITELJA: Na radno mjesto spremačica dogradonačelnik Vidović zaposlio ‘svoje’!?

Na temelju javnog natječaja koji je tijekom mjeseca veljače provela i raspisala novootvorena Osnovna škola na Meterizama, odlukom Školskog odbora i ravnateljice Jagode Mišure, na radna mjesta spremačica-čistačica na neodređeno vrijeme primljene su tri djelatnice. Premda je uredno predala molbu, posao nije dobila 41-godišnja Šibenčanka Anka Čančar, koja je ogorčena ovakvim ishodom natječaja. Anka je supruga  dragovoljca Domovinskog rata oboljelog od PTSP-a Mile Čančara i majka njihove četvero malodobne djece u dobi od 10 do 15 godina, koji zajedno žive kao podstanari u gradskom stanu na Šubićevcu, a jedini prihod im je Milina mirovina u iznosu od 3,5 tisuće kuna.

OBITELJ SOCIJALNI SLUČAJ

– Kada sam primila rješenje potpisano od školske ravnateljice Jagode Mišure da su za spremačice primljene druge osobe, a ne i ja, cijeli svijet mi se srušio. Bila sam honorarno angažirana na poslovima čišćenja škole na Meterizama prije njezina otvaranja i nadala se tom stalnom poslu. Vidite, suprug Mile ima visoki stupanj oboljenja od PTSP-a, dva puta je operirao kralježnicu i sada se nalazi na bolničkom liječenju zbog teških psihičkih smetnji. Dobivanjem ovog posla i stalnih novčanih primanja, nadala sam se da ću napokon koliko-toliko moći normalnije podizati svoju djecu i da više nećemo živjeti u bijedi. Nažalost, premda smo obitelj teškog materijalnog stanja i zbog takve situacije pod nadzorom smo županijskog Centra za socijalnu skrb, to nije bilo dovoljno da dobijem posao čistačice. Upravo zbog činjenice da je moja obitelj socijalni slučaj trebala sam imati prioritet za dobivanje posla, ali to se nije dogodilo – rezignirano nam  je ispričala Anka Čančar.

POSAO DOBILA ZAPOSLENA OSOBA

Inače, prema rješenju školske ravnateljice posao spremačice dobile su Narcisa Stanić, Jagoda Suman i Sanja Klisović.

– Mogu razumjeti da je prednost u odnosu na mene dobila gospođa Stanić koja ima status hrvatske braniteljice, no ostale dvije nisu zasigurno više zadovoljavale uvjetima natječaja od mene. Jagoda Suman ima jedno dijete i suprug joj je djelatnik HV-a te ima daleko povoljniju obiteljsku situaciju i materijalni status. Sanja Klisović je i prije raspisivanja ovog natječaja za školsku spremačicu bila zaposlena u jednoj benzinskoj postaji, dakle imala je radno mjesto i osiguranu životnu egzistenciju. Pa, prema zakonu sama činjenica da sam supruga hrvatskog branitelja i to teško oboljelog trebala mi je biti prednost na ostale, a da ne govorimo o socijalnim prilikama – kaže Anka Čančar.

Anka napominje kako je i prije raspisivanja natječaja raspolagala s informacijama kako će upravo ove dvije kandidatkinje dobiti posao i to zahvaljujući političkim vezama, ali se do zadnjeg dana nadala, dodala je, da se to ipak neće dogoditi.

BEZ MOGUĆNOSTI ŽALBE

– Vidite, do mene je došla informacija da se za zapošljavanje  Jagode Suman i Sanje Klisović u startu založio dogradonačelnik Šibenika Franko Vidović te ih preporučio Školskom odboru i ravnateljici. O tome sam i prije natječaja izvijestila gradonačelnika Antu Županovića i prenijela mu sumnje da je u ovom slučaju dogoditi zapošljavanje s političkom utjecajem i  pozadinom. Gradonačelnik je obećao da će provjeriti moje navode i pomno pratiti razvoj situacije, no kad je sve okončano i kad su se moje sumnje obistinile, više me nije kontaktirao – rekla je Anka Čančar.

Znakovito je, dodala je Anka, da u rješenju ravnateljice Mišure o primljenim djelatnicama na radno mjesto spremačica, nije opće ostavljena mogućnost žalbe na donesenu odluke, što je kod svakog javnog natječaja zakonska obveza.

 

Ravnateljica Jagoda Mišura: Sve je regularno!

– U odabiru kandidata za radno mjesto spremačica sve je regularno – kratko nam je preko telefona kazala ravnateljica OŠ Meterize Jagoda Mišura te ništa više nije željela komentirati. Tek je dodala kako svi nezadovoljni kandidati koji nisu izabrani imaju pravo podnijeti žalbu Školskom odboru.

 

Gradonačelnik Županović: To nije u mojoj nadležnosti!

Premda nam je u prvom telefonskom razgovoru gradonačelnik Ante Županović izjavio kako Anku Čančar ne poznaje i da je on s njome nikada nije razgovarao, naknadno je nazvao te nam kazao kako se sjetio da je gospođu Čančar ipak primio u svome uredu.

– Tada sam gospođi Čančar objasnio da je svaka školska ustanova, pa tako i nova OŠ Meterize autonomna ustanova, te da o prijemu djelatnika samostalno odlučuju Školski odbor i ravnateljica i da to nije pod mojoj ingerencijom. Inače, njezine optužbe da je moj zamjenik Vidović utjecao na izbor školskih spremačica posve su paušalne i ničim argumentirane – poručio je gradonačelnik.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.