MALA ŠKOLA INVESTIRANJA by Ivan Petković: Što su to ETF-ovi?

Traderi ponekad trebaju “safe haven” da bi se odmakli od volatilnih dionica te divljih swingova, koji mogu i jesu izvori zarade (gubitaka).

Investitori često žele uložiti u određenu temu (bilo to sektor, država, index…). Ako je njihov izbor određena dionica, moraju preuzeti i specifični rizik dionice. Pomoću ETF-ova taj rizik disperziraju na više kompanija i izbjegavaju pojedinačne rizike. I dalje su u željenom sektoru, ali ne moraju strahovati oko sudbine pojedine kompanije. Isto tako moguće je npr, da se uzme pozicija u određenoj kompaniji, a želi se izbjeći sektor rizika, pa se paralelno shortira sektor te kompanije, tako se dobije samo alfa dionice.

Sad bi vjerovatno bio red da i objasnim o čemu se tu ustvari radi. Što je ETF, njihove karakteristike, itd…

ETF je skraćeni naziv za Exchange Traded Fund. Kad kupujemo dionicu ETF-a, u zbilji kupujemo certifikat koji nam daje pravo vlasništva nad određenom košaricom dionica. Dakle ETF-ovi su ništa drugo nego fondovi koji ulažu u određene vrste dionica, a mi kupnjom ETF-a kupujemo udio u fondu. Oni su jeftinija alternativa klasičnim “mutual fondovima”. Mutual fondovi također ulažu u određene skupine dionica, međutim oni su aktivno vođeni te ulagač mora platiti određene troškova fond manageru. Kvaka je u tome da mutual fondovi dosad i nisu imali tako spektakularne rezultate, često i slabije od glavnih indeksa. Tako su se pojavili ETF-ovi koji imaju neke od prednosti mutual fondova, ali puno niže troškove. Trgovina ETF-ovima odvija se isto kao i trgovina dionicama.
Neki od najpoznatijih ETF-ova su oni koji prate glavne indekse. Dakle radi se o fondovima koji predstavljaju vrijednost košarice dionica koje sačinjavaju indeks. Nadalje imamo ETF-ove vezane uz određene svjetske ekonomije (USA, Japan, Italy, Austria..), sektore (metale, naftu, networking, biotechnology…).

Možda najzanimljiviji podatak vezan za ovu vrstu ulaganja, je što u većini slučajeva ETF-ovi imaju svoj inverzni ETF, odnosno short (http://www.tradermike.net/inverse-short-etfs-bearish-etf-funds/), tako da u slučaju da smatrate da će npr. nafta izgubiti na vrijednosti, ne trebate čekati da se to dogodi, pa onda kupiti ETF koji je vezan za rast vrijednosti nafte (“DUG”), već možete odmah kupiti short na vrijednost nafte (“DIG”) i na taj način ostvarivati prinose i dok nafta gubi na svojoj vrijednosti.

Najčešće ETF-ovi nude i polugu 2 do 3 puta, odnosno, ako se opet vratimo na naftu i njene ETF-ove, “DUG” & “DIG” poluga je x 2, iliti kad nafta raste 1%, ETF “DUG” raste 2%.

Moj savjet je svakako da se specijalizirate za jedno područje, bilo to metali (zlato, srebro…), nafta ili indexi, i da se toga držite, iz tog razloga postoji long & short ETF, a i tu je poluga, tako da vjerujem da adrenalina i mogućnosti za zaradu neće nedostajati.

Korisni linkovi: www.proshares.com/funds/ & www.spdrs.com/index.seam & www.google.com/finance (samo ukucati ticker ili naziv kompanije/sektora u tražilicu i tu se može pratiti sve, od grafikona kretanja vrijednosti dionica/ETF-ova, financijskih izvještaja i prognoza, do svih ostalih vijesti vezanih za ciljanu kompaniju/sektor.

Piše: Ivan Petković član Uprave OmiCron doo ovlaštenog Vezanog zastupnika za kupoprodaju vrijednosnih papira. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.

Omicron d.o.o. | V. Škorpika 6, 22000 Šibenik, Croatia
T:  +385 22 200 391 | M: +385 99 317 76 27
E:   broker@omicron.hr

W: www.omicron.hr

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.