Maslinovog ulja je manje, ali je kvalitetnije

Dok maslinari svaki slobodni dan koriste za ovogodišnju berbu, struka već daje ocjenu sezone.
– Godina će se pamtiti po osrednjem rodu masline, ali kako berba počinje sve ranije ulja je manje, ali je kvalitetnije –  kazao je Davorin Pamić, voditelj odsjeka Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu Šibensko-kninske županije. Prosječan ovogodišnji randman je oko 12 posto, što je znatno bolje od prvih rezultata kad su masline davale osam, do najviše deset posto. Pamić ističe da s obzirom na vremenske nepogode i  ekstremno hladnu zimu, pa dugotrajnu sušu i veliku vrućine, maslinari mogu biti više nego zadovoljni, jer da nije bilo kiše maslinari ne bi ubrali apsolutno ništa. Podsjetimo, prvo su maslinici bili 82 dana bez kapi kiše, a kada je, pak,  krenula padati, padala je za vrijeme najintenzivnijeg cvjetanja maslina. Rezultat –  neke se masline nisu dobro oplodile, a tamo gdje su dobro rodile, poput Skradina, uništila ih je vatra, požari.

POŽARI UNIŠTILI MASLINE

– Moram naglasiti da smo ove godine ostali i bez 20 tisuća  rodnih maslina sa Skradinskog područja jer ih je ljetos progutala vatra, tako da će generalno biti manje maslinovog ulja – priča Pamić. Dodatan problem predstavljaju i mnogobrojni zapušteni maslinici na otocima koji već godinama propadaju.
– Otoci su domovi staraca u moru, prosjek godina je 80, a oni ne mogu obrađivati masline, a kamoli ih brati – zaključuje Pamić. Većina uljara već danimasu u punom pogonu, uglavnom se radi u jednoj ili dvije smjene, a neke melju masline i cijede ulje u tri smjene, čak i noću. Za vlasnike uljara najvažnije je da su plodovi zdravi, da nema trulih plodova, jer to najviše ugrožava kvalitetu ulja drugih maslinara.

VODIČANI ZADOVOLJNI

– Na 100 kilograma prerađenih maslina dobivalo se u prosjeku 11 litara ulja. Velike kiše utjecale su na povećanje vlažnosti ploda tako da su svi maslinari koji su kasnije počeli brati imali i više ulja, a radmani su se penjali do 15, pa i 16 posto – kaže Ante Duvnjak, vlasnik vodičke uljare Sveti Ivan, koja ove godine planira preraditi oko 800 tona maslina. Uljari u primoštenskom kraju, kažu, ne mogu se požaliti. Tamošnja  uljara po satu preradi oko dvije i pol tone maslina.
– Mislim da svi možemo biti zadovoljni, nije najbolja godina, ali sav plod što se donese je zdrav, nije bilo mušice niti uboda muhe što je jedna od garancija da je ulje vrhunske kvalitete. Posebno mi je drago što sve manje mještana potapa masline u more, tako da svake godine imamo sve kvalitetnije maslinovo ulje – otkriva nam Blaž Jurin, upravitelj Poljoprivredne zadruge Primošten Burni. Najteže stanje je, čini se, na skradinskom području. Uljara Laća ove godine još nije radila treću smjenu, kvaliteta dobivenog ulja je dobra, ali količine su prepolovljene.

– Još radimo, ali posla je sve manje. Mogu reći da je urod maslina prepolovljen u odnosu na pretprošlu godinu. Prerada maslina umanjena je i za oko 300 tona – zaključuje Drago Laća, vlasnik uljare u Skradinskom polju.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.