MATIJAŠEVIĆ I BURAZER:Slovenski IMPOL želi TLM s planiranom godišnjom proizvodnjom od 110 tisuća t

Nakon više od mjesec dana šutnje, oglasili su se Zdravko Burazer i Ozren Matijašević, predsjednici Hrvatskog sindikata metalaca, odnosno Hrvatske udruge radničkih sindikata riječima da nije istina da TLM-u priželjkuju stečaj, no ako je restrukturiranje kroz stečaj jedina opcija – pristaju i na tu opciju koja je bolja od zadnje preostale – likvidacije.

-Što se nas tiče, bili bismo sretni da se pojavi strateški partner čije će preuzimanje TLM-a isključiti stečaj. Ako se pojavi pismo namjere koje isključuje stečaj, to će imati prioritet – kazao je Matijašević, a jedno takvo pismo stiglo je na adresu Ministarstva gospodarstva RH, s potpisom slovenskog IMPOL-a.

tlm sindikat zdravko burazer ozren matijasevic2

– Zaključeno je da će Ministarstvo gospodarstva držati otvorena vrata za iskazivanje interesa na način da zainteresirani strateški partner prethodno kontaktira Jadransku banku, kao najvećeg vjerovnika, da s njom postigne dogovor, a onda Ministarstvu iskaže svoje namjere potkrepljene konkretnim bilo koorporativnim bilo bankarskim jamstvom – objasnio je Matijašević.

IMPOL-ove namjere su sljedeće, da odmah po preuzimanju TLM-a angažira 100 ljudi na pripremi tvornice te nakon toga još 400. Planirana proizvodnja je 110 tisuća tona godišnje dok je samo posljednih mjeseci, prema riječima Matijaševića i Burazera, 362 tone, 1016 tona … I druga opcija, IMPOL bi, navodno, uzeo u najam cijeli prostor TLM-a uključujući Adrial te bi nastavio proizvodnju.

tlm sindikat  ozren matijasevic2

-To je najbolja potvrda da na tom prostoru, kako se špekulira, neće biti prenamjene, neće biti hotela, restorana i ne znam čega sve ne – kazao je Matijašević, dodajući: Daj bože, da taj opjevani češki fond, da rečeno nam je da su dosad razgovarali samo sa satelitima fonda, te da će sad razgovarati s pravom vlasničkom strukturom, napravi ponudu u dogovoru s Jadranskom bankom. Mi nećemo biti prepreka takvom procesu, štoviše, prihvatit ćemo je –tvrde.

Prema njihovim riječima, na jučer održanom sastanku u resornom Ministarstvu, predstavnici češkog fonda nikad nisu kontaktirali ministarstvo, a ministar Ivan Vrdoljak najavio je još jedan razgovor s mirovinskim fondovima u smjeru da isti uđu u vlasničku strukturu. Međutim, mjesta prevelikom optimizmu nema jer spomenuti fondovi isti prijedlog odbili su još prije godinu dana.

Govoreći o možebitnom stečaju, Burazer je napomenuo kako se često plaši ljude jer stečaj ne znači da će radnici ostati praznih džepova. – U slučaju stečaja, radnici svoje tražbine  prijavljuju u stečajnoj masi. Nije istina da u toj masi nema više ništa pa da će radni ostati kratkih rukava – objasnio je Burazer, dodajuć i bi se problem otpremnina radnika TLM-a riješi već naplatom dugovanja bivšeg vlasnika prema Valjaonici u iznosu od 4 milijuna i 200 tisuća eura.

tlm sindikat zdravko burazer 1

– Da se samo to naplati, svim radnicima TLM-a, bit će isplaćene otpremine i to prema kolektivnom ugovoru, ne minimalne. U slučaju stečaja,  različiti vjerovnici, poput banaka naplatiti će svoje, a zatim su radnici na redu – pojasnio je.

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.